Biblioteca de les Coses

La Biblioteca de les Coses ja ha recaptat 1.000 objectes. Foto cedida

En alguns moments de necessitat és quan la gent s’uneix més, i això es veu reflectit en el creixement que ha viscut l’autoorganització veïnal o la solidaritat a l’Esquerra de l’Eixample. Un exemple és la Biblioteca de les Coses, una iniciativa inspirada en el projecte amb l’homònim nom de Sant Martí i impulsada pel moviment d’ajuda veïnal Xarxa Cesca.

El membre de la Xarxa Cesca, Xavi Berrecil, explica que el projecte consisteix a posar a la disposició del barri objectes donats per veïns en un magatzem del Casal de Joves Queix, situat als Jardins de Montserrat. “Ja hem recaptat uns 1.000 objectes, que en general són eines o estris de cuina”, indica Berrecil, qui alhora recorda que l’objectiu del projecte és fer comunitat, ajudar a persones que no puguin assumir certes despeses i reutilitzar articles. “No cal comprar tot el que necessitem”, insisteix al parlar d’un projecte que van presentar el passat 8 d’octubre als Jardins de Montserrat en un acte al qual van convidar als Restarters Barcelona, un col·lectiu de voluntaris que ensenyen a altres persones a arreglar els seus aparells elèctrics i electrònics perquè aquests puguin tenir una segona, tercera o quarta vida.

De WhatsApp a la gent

D’altra banda, l’exmembre de la Xarxa de Suport Mutu del barri, Maria Fossas, afirma que des del confinament existeix un grup de WhatsApp, ara conformat per més de 200 veïns, on els seus membres informen sobre objectes que no utilitzen perquè se’ls quedin els qui els necessiten. “És com un Wallapop gratuït”, apunta Fossas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram