Fran Ortega i Alpha Mikeliunas, veïns de Sant Antoni. Foto: Imanol Olite / ACN

“Turment”. Aquesta és la paraula que fa servir Alpha Mikeliunas quan li pregunten com està vivint les setmanes posteriors al judici del 28 de juny, que va durar onze hores. S’hi van enfrontar ella, el seu company Fran Ortega i el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera. A tots tres la Fiscalia els demana tres anys de presó per una acció de protesta que van fer el 17 d’octubre del 2018.

L’Alpha i el Fran viuen de lloguer a un pis del carrer Floridablanca, a Sant Antoni, des del 2010. Després d’anys pagant religiosament i d’arreglar nombrosos desperfectes del pis, van decidir exigir als propietaris que es fessin càrrec de les importants reparacions que els corresponia assumir. Davant d’això, la propietat els va dir que no els renovaria el contracte de lloguer. Com a resposta a això, el Sindicat de Llogaters va organitzar una mobilització a l’Institut de Bellesa Francis, un centre d’estètica propietat de la mateixa família. Per aquest acte, l’Alpha, el Fran i el portaveu de l’entitat han estat acusats d’un delicte de coaccions i d’un de violació de domicili de persona jurídica.

ASSETJAMENT IMMOBILIARI
“Coacció i violació de domicili és el que vivim nosaltres”, afirma l’Alpha, que continua residint amb el Fran al mateix pis. Ells dos i sis famílies més del mateix edifici van interposar el 2015 dues denúncies per assetjament immobiliari. Davant d’això, l’Ajuntament va interposar dues multes de 90.000 euros contra els propietaris.

Per entendre la gravetat de la situació del Fran i l’Alpha, només cal escoltar-los. “Hem estat sis anys bevent aigua amb plom. Quan vam demanar-ne un examen, vam saber que l’aigua no servia ni per rentar la fruita: tenia vuit vegades més plom del permès”, denuncia. També assegura que han viscut amb canonades d’uralita que patien fuites: “Plovia caca i respiràvem amiant”, lamenta, alhora que parla de “plagues de rates i termites”. Malgrat tot, han volgut quedar-se al pis i lluitar perquè la propietat l’arregli, una batalla que encara continua. “Algú ha de portar la iniciativa”, diu l’Alpha, cansada però disposada a seguir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram