La vuitena protesta a l’escola Auró, que va començar la revolta escolar. Foto: Twitter (@AfaAuro)

Les associacions de famílies d’alumnes d’un centenar d’escoles d’onze ciutats diferents van organitzar divendres passat un total de 88 talls de trànsit per demanar entorns escolars segurs, sense contaminació ni soroll. Des de Girona fins a Melilla, passant per Madrid (on el moviment ha agafat molta força) i València, l’anomenada revolta escolar es va estendre per tot l’Estat. Però aquesta revolta té un origen concret: l’Eixample.

El neguit per millorar l’entorn de les escoles al districte amb més trànsit de Barcelona ve de lluny i ja fa temps que hi ha protestes en aquest sentit. Però, a finals de l’any passat, pares i mares de l’escola Auró de l’Esquerra de l’Eixample van decidir convocar un tall de trànsit al carrer Mallorca per fer més visible la seva queixa. El van fer divendres 27 de novembre i, sense saber-ho, van plantar una llavor que ha crescut de pressa.

De seguida, l’AFA de l’Auró va entrar en contacte amb l’entitat Eixample Respira, que aviat es va convertir en la coordinadora d’aquest moviment. “Nosaltres vam fer el primer tall, però sense Eixample Respira no hauria estat possible arribar fins a on hem arribat”, reconeix Lluís Medir, membre d’aquesta AFA. “La queixa ja hi era, faltava trobar el format adequat i aquest ha estat tot un èxit”, explica el portaveu d’Eixample Respira, Guille López.

A partir d’aquí, cada cop més escoles s’hi van sumar i es van atrevir a tallar el trànsit dels seus carrers cada dos divendres durant mitja hora. El de la setmana passada va ser el vuitè tall i la idea, segons López, “és arribar com a mínim fins a l’estiu”. Després, admet que potser caldrà “reinventar-se”.

QUÈ S’HA ACONSEGUIT?
Pel que fa a la participació i visibilitat, no hi ha dubte que aquesta iniciativa nascuda a l’Eixample ha estat tot un èxit. Però cal no perdre de vista el seu objectiu: reduir els nivells de trànsit, contaminació i soroll als entorns de les escoles, que “no són acceptables”, tal com recorda López.

Eixample Respira: “El projecte ‘Protegim les escoles’ deixa fora dos de cada tres centres”

En aquest sentit, des de l’escola Auró, Medir lamenta que de moment no han aconseguit el que esperaven. “El carrer Mallorca es considera una via bàsica, de manera que ens està costant que hi hagi canvis”, diu, en referència a la reducció del trànsit en aquesta zona. “Hi ha molta interlocució amb l’Ajuntament, però poca acció”, resumeix.

Des d’Eixample Respira, López té la mateixa sensació. Arran de la revolta escolar, l’Ajuntament va anunciar que havia accelerat el programa ‘Protegim les escoles’, que precisament es dedica a pacificar entorns escolars per fer-los “segurs i saludables”. “Aquest projecte està bé, però és poc ambiciós i molt lent. Deixa fora dues de cada tres escoles”, assegura López. Considera que per ara només s’han fet actuacions “superficials” i diu que “des de l’Ajuntament diuen que ja s’està fent molt i no està previst fer més”. D’altra banda, qüestiona el paper dels partits de l’oposició perquè “no veuen aquest tema com una prioritat”.

MILLORA DELS PATIS
Qui segur que veu les escoles com una prioritat és la ciutadania del districte. La proposta més votada als pressupostos participatius a l’Eixample ha estat l’adequació dels patis dels col·legis per “mitigar els efectes del canvi climàtic” i fomentar la “coeducació i la igualtat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram