Els regidors del nou govern. Foto: Ajuntament

Cornellà va donar el tret de sortida el passat 13 de juny a una legislatura que estarà marcada pel nou escenari sorgit de les eleccions del 24 de maig. I és que, després de 30 anys, el PSC no gaudirà de majoria absoluta. L’augment de la participació sembla haver jugat en contra dels socialistes, que ja no tenen l’hegemonia en un Ple on han entrat forces noves com Cornellà en Comú (CEC) i Ciutadans, segons i tercers, respectivament.

“És sa que es trenqui la majoria absoluta”, explica Arnau Funes, cap de files d’ICV-EUiA, un fet que denota “salut democràtica”. Aquesta postura la comparteix la líder d’ERC, Raquel Albiol, que durant el seu discurs d’investidura va dir que “és una oportunitat per canviar aspectes crucials al municipi”.

Sobre la impossibilitat per arribar a un pacte amb el PSC, Funes reconeix que “entre les eleccions i la investidura no hi ha temps físic per arribar a un acord que canviï l’actual escenari polític i social”. Per aquesta raó, els ecosocialistes es mantindran, almenys per ara, a l’oposició. Ara bé, alerten que “venim a fer coses útils per a Cornellà, no volem trencar res”.

Durant la seva investidura com a alcalde, Balmón va assegurar que treballarà per formar un govern “sòlid i estable” i per evitar una “fractura social i identitària” a Cornellà. En aquest sentit, el cap de files de CEC, Vidal Aragonès, recorda que “a la ciutat hi ha 3.200 persones que viuen sota el llindar de la pobresa”, i argumenta que caldria fer un “pla de rescat social” per fer front a aquesta situació.

Un altre dels pilars de CEC, que suma cinc regidors, és l’impuls de la participació ciutadana. Per això Aragonès lamenta, ja d’entrada, que el Ple d’investidura “no es fes en un lloc amb més aforament” per tal d’encabir “l’alt nombre de veïns que van voler seguir la sessió i no ho van poder fer de manera adequada”.

L’altra gran sorpresa és la irrupció de Ciutadans com a tercera força al Ple amb tres regidors. “Ens presentem com un partit de govern”, afirma Jorge García, líder de C’s, que assenyala que donaran suport a “qualsevol proposta coherent i sensata, sigui del partit que sigui”.

Perd la majoria absoluta però guanya a tots els districtes

El PSC d’Antonio Balmón, tot i perdre la majoria absoluta, va aconseguir la victòria a tots i cadascun dels districtes que formen Cornellà. 

En total, el PSC va aconseguir el 38,56% dels sufragis a la ciutat i 11 regidors, seguit per Cornellà en Comú –17,42% dels vots i 5 regidors–, Ciutadans –11,28% i 3 regidors– i ERC (9.22%), ICV-EUiA (8,16%) i PP (7,84%), amb dos representants cadascú.

Per districtes, al número 1 –format pels barris de Centre i Riera–, van guanyar els socialistes amb 2.849 vots, seguits per Cornellà en Comú –1.789 vots– i ERC –1.389 vots–. Pel que fa al districte dos –integrat per Almeda–, el PSC va arrasar amb 779 vots –el 33% del total a l’àmbit–, seguit de lluny per Ciutadans, amb 352 vots, i Cornellà en Comú, amb 341.

Al districte tres –Pedró i Fontsanta–, també van vèncer els socialistes amb 2.024 vots, mentre que al quatre –Gavarra i Lindavista–, al cinc i al sis –que es divideixen el barri de Sant Ildefons–, el PSC va obtenir una victòria folgada en uns comicis que van deixar una participació del 56,24% a la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram