A Cornellà concorren 9 candidatures en total. Foto: Arxiu

Si el Baix Llobregat és encara el fortí del PSC, Cornellà és el centre neuràlgic d’aquest. Amb una de les poques majories absolutes socialistes a la comarca –14 regidors sobre 25–, Antonio Balmón es presenta a la reelecció amb l’objectiu de mantenir-la enmig d’un escenari que augura l’entrada de noves forces al Ple municipal, com ara Ciutadans i ERC. Balmón, però, encara es podria permetre el luxe de perdre un regidor i seguir mantenint l’hegemonia al consistori.

La campanya electoral socialista ha fet bandera de les polítiques socials que la formació ha implementat en una ciutat que ha patit els estralls de la crisi. Per contra, Balmón ha hagut d’afrontar crítiques per la seva negativa a cedir espais municipals per a la consulta sobiranista del 9N i per posar impediments a debatre sobre el dret a decidir al Ple, apel·lant a un Reglament Orgànic Municipal (ROM) força criticat per la resta de forces al consistori i altres col·lectius de Cornellà.

EL PRINCIPAL RIVAL, LLUNY
Amb les xifres a la mà, el segon partit de Cornellà i, a priori, el rival directe dels socialistes, és el PP. Tot i així, els populars, amb cinc regidors, estan lluny de poder ser una alternativa de govern. 

El PP intentarà escurçar distàncies amb els socialistes amb l’arribada de Daniel Serrano, el nou cap de files popular que substitueix Maximiliano Palacios al capdavant de la llista.

Aquest diputat al Congrés ha centrat el seu discurs en la immigració, en la seguretat i en la neteja. De fet, un dels seus eslògans és la seva negativa a la construcció d’una gran mesquita a Cornellà, una qüestió que s’arrossega des de fa una dècada. Diversos col·lectius i formacions d’esquerres han titllat de xenòfoba la campanya del PP, el qual ha denunciat una maniobra “d’assetjament” contra ells. Una de les formacions més crítiques amb aquestes proclames ha estat ICV-EUiA, encapçalada per Arnau Funes, que valora positivament el “patrimoni multicultural” de la ciutat de Cornellà.

Els ecosocialistes cornellanencs són la tercera força al Ple, amb quatre regidors, aspiren a millorar la seva representació i es postulen com “l’alternativa de l’esquerra” a la ciutat. En anteriors legislatures van servir de crossa als governs socialistes amb majoria absoluta. Per tant, caldrà veure quin seria el seu comportament en cas que el PSC no revalidés l’hegemonia al Ple.

Després de mesos de negociacions, la candidatura Cornellà En Comú-Crida per Cornellà –integrada pel cercle local de Podem, Equo, Alternativa d’Esquerres, Pirates i Procés Constituent– intentarà avançar per l’esquerra a ICV-EUiA. De moment, la formació va fer una demostració de força omplint la plaça Catalunya dissabte amb la presència de la secretària general de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, i demà rebran la visita del diputat de la CUP, David Fernández, a la plaça de la Sardana.

PUGNA PER L’ESPAI SOBIRANISTA
Pel que fa a CiU, la formació nacionalista buscarà augmentar els seus actuals dos regidors amb Jordi Rosell al capdavant, tot i que la probable irrupció de l’ERC de Raquel Albiol –una cara coneguda de l’oposició al projecte d’Eurovegas– al Ple pot complicar-li les coses. Diumenge ho sabrem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram