història Sant Ildefons

La Torre de la Miranda, senya d’identitat del barri i de la ciutat. Foto: Ajuntament

Un dels barris que millor exemplifica la desastrosa política urbanística del franquisme és Sant Ildefons. El que havia de ser un barri per a 7.500 habitants, basat en un model de ciutat-jardí, va acabar convertint-se en un nucli amb 13.000 habitatges i 45.000 habitants, d’acord amb la màxima de l’època d’obtenir el màxim benefici amb la mínima inversió. D’aquesta manera, l’empresa constructora, Construcciones Españolas SA, va aconseguir que es modifiquessin els plans urbanístics per poder reduir la superfície dels pisos i l’espai públic reservat als veïns o destinat a zones verdes.

D’aquesta manera, el 1960 va començar a construir-se la Ciudad Satélite, el nom amb el qual es va promocionar. El que un dia va ser zona d’esbarjo i de conreu va passar a ser un dels barris més densament poblats de l’àrea metropolitana. Tanmateix, aquest hàndicap inicial no va ser obstacle perquè s’hi formés un potent moviment associatiu i veïnal que ara es vol recordar en una exposició. I és que a partir del dia 12, i fins a l’11 de desembre, una carpa ubicada al davant del Centre Cívic de Sant Ildefons acollirà una exposició de gran format sobre la història del barri. La mostra està comissariada per l’historiador Pere Guaita i ha estat produïda pel departament de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament. L’objectiu del projecte és demostrar “el gran potencial humà, sociocultural, econòmic i intel·lectual que actualment guarda” Sant Ildefons, destaquen des del consistori.

Passat, present i futur

Aquest recorregut dels 62 anys d’història del barri fa servir els recursos dels testimonis orals de veïns i veïnes que hi han viscut, a més de fotografies i un audiovisual en el qual els participants expliquen la seva vinculació amb Sant Ildefons i quines expectatives tenen per al futur. De fet, l’exposició vol servir també per mostrar quins són els horitzons del barri i les aspiracions del veïnat.

Sigui com sigui, aquesta mostra repassa moments clau per entendre la història del barri, com ara l’allau migratòria de mitjan segle XX que va nodrir d’habitants Sant Ildefons. Migrants que van caure en un barri amb molts edificis, però sense cap classe de servei. Sense anar més lluny, Construcciones Españolas SA, malgrat tenir un projecte en el qual constaven els serveis amb els quals calia dotar el barri, va renunciar a aquests per poder enllestir al més aviat possible els blocs. És per aquesta raó que milers de nous cornellanencs van viure durant anys sense els serveis bàsics que ha de facilitar un nucli habitat. D’aquí que hi nasqués l’Associació de Veïns, una entitat a través de la qual els veïns van reivindicar un barri millor. Tot plegat es podrà veure en l’exposició, que estarà disponible fins a l’11 de desembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram