El carrer de Miquel Roncali i Destefanis, també dit de les Escaletes, és un racó característic de la ciutat. Foto: Twitter (@disparafoto)

Passejar pel centre de la ciutat i no passar pel carrer Miquel de Roncali, més conegut com de les Escaletes, és un pecat que tot cornellanenc que se’n consideri no comet. Arribar a la plaça de l’Església, deixar enrere l’edifici consistorial, gaudir dels encants de la plaça dels Enamorats i descendir lentament per les escales flanquejades per cases noucentistes mentre es gaudeix d’una zona que no sembla ser al centre d’una ciutat de 90.000 habitants, és un plaer difícil d’evadir.

No obstant això, des de fa unes setmanes l’ombra de l’amenaça planeja sobre aquest carrer únic. I és que segons ERC, l’Ajuntament vol construir-hi unes rampes mecàniques per salvar el desnivell existent. Els republicans ja van presentar una moció el gener –que no va prosperar– instant el govern municipal a abandonar la idea, ja que “és evident l’impacte” que tindria una intervenció com aquesta en un àmbit protegit i inventariat com a Bé cultural d’interès local (BCIL), cosa que “trencaria la tipoligia històrica” del conjunt patrimonial, segons va alertar el regidor d’ERC Ignasi Doñate en aquella sessió plenària. A més, aquesta zona de la ciutat està protegida des del punt de vista arqueològic per les troballes que s’hi han fet i les potencials que s’hi podrien localitzar.

“NO HI HA CAP PROJECTE”
En aquell Ple, el tinent d’alcalde Antonio Martínez va respondre que no tenien res a amagar i que només estaven començant a treballar en aquesta idea. Línia Cornellà s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament, des d’on han confirmat que “no hi ha cap projecte” per fer rampes mecàniques al carrer de les Escaletes.

Tanmateix, des d’ERC asseguren que hi ha programada una partida de 250.000 euros per fer un estudi sobre la possible mecanització d’aquell carrer. “Hi ha intencionalitat per portar a terme la idea”, argumenta la portaveu republicana Raquel Albiol.

Pel que fa a aquesta qüestió, les mateixes fonts municipals emmarquen aquest estudi en una anàlisi global de ciutat que estan fent sobre els problemes d’accessibilitat i mobilitat no només al carrer de les Escaletes, sinó també a diferents punts d’aquesta, com ara la connexió entre Almeda i Sant Ildefons per Can Mercader, caracteritzada pels forts desnivells.

Sigui com sigui, des del consistori avancen que quan hi hagi resultats es presentaran els avantprojectes i propostes de millora a les comissions pertinents.

Una d’aquestes comissions seria la de Patrimoni, on analitzarien si la hipotètica instal·lació d’escales mecàniques afectaria o no el conjunt patrimonial que envolta el carrer de les Escaletes –aquestes per si soles, tanmateix, no són patrimoni–.

“POCA SENSIBILITAT”
Albiol reconeix que cal millorar la mobilitat, però que s’ha de plantejar en altres carrers paral·lels com el de l’Ametller. Per aquesta raó, recullen signatures a peu de carrer –ja en porten 600– que presentaran al Ple i han posat en marxa la campanya #SalvemLesEscaletes, per visibilitzar la reivindicació i posar de manifest el que consideren “poca cura i sensibilitat” de l’Ajuntament amb el patrimoni, critica Albiol.

 

Una ciutat caracteritzada
pels forts desnivells

La polèmica per la hipotètica mecanització del carrer de les Escaletes ha tornat a reviure el debat de la mobilitat.

Per raons geològiques, els desnivells a Cornellà entre la part alta i la baixa són pronunciats. En aquest sentit, i tal com ho va descriure el regidor d’ERC Ignasi Doñate, hi ha un “tap” entre l’àmbit de Gavarra-Sant Ildefons i Almeda, separats per un fort desnivell a Can Mercader, on no hi ha cap pas hàbil i segur per a vianants. Una problemàtica que va sorgint de tant en tant al Ple i que és “necessària” abordar, consideren els partits.

De fet, l’alcalde Balmón va recordar durant el debat sobre el carrer de les Escaletes que molts veïns li han expressat les dificultats d’accessibilitat que pateixen en aquesta zona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram