Els joves van tenir un paper important en la concentració del dia 25 de novembre a la plaça de l’Església. Foto: Ajuntament

El Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) va atendre 105 dones víctimes de violència masclista a la ciutat, gairebé un 30% més que tot l’any passat.

Per franges d’edat, les víctimes que més van recórrer al CIRD van ser les que tenen entre 41 i 50 anys, seguides per les dones de 31 a 40. Pel que fa als joves, el CIRD coordina activitats de prevenció de la violència a través de tallers als instituts de la ciutat en els quals hi participen més de 650 alumnes cornellanencs.

Aquestes són les dades que aporta el consistori en el marc del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència envers les dones. Unes xifres fredes que només són la punta de l’iceberg d’una xacra que ha pres la vida a 46 dones i a prop d’una desena de menors des de principis d’any al conjunt de l’estat, segons dades del Ministeri de Sanitat.

Per visibilitzar i denunciar la violència masclista, el passat 25 de novembre es va fer un acte reivindicatiu i institucional a la plaça de l’Església, amb la presència d’entitats de la ciutat i col·lectius de dones. La directora de l’escola Antoni Gaudí, Gemma Moralejo, va ser l’encarregada de llegir el manifest de la jornada, durant la qual van agafar protagonisme els membres de la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat (XAJI) dels Instituts de Cornellà. La Plataforma ciutadana contra la violència i els Castellers de Cornellà, que van fer un pilar, van completar la mobilització. L’alcalde Antonio Balmón, per la seva banda, va posar el focus sobre aquelles dones que pateixen ara mateix violència per part de les seves parelles. “Heu pensat en totes les dones que estan vives, però que estan mortes?”, va preguntar-se l’alcalde mentre denunciava l’últim assassinat d’una dona a mans de la seva parella, ocorregut a Vinarós aquell mateix matí.

L’acte del dia 25 forma part d’un ampli programa en el qual s’inclou la tercera ‘Jornada d’aproximació a la violència masclista, la més amagada’, celebrada al Citilab el dia 24 i a la qual van assistir 280 persones. Allà es va posar sobre la taula un fet per reflexionar: la directora d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva del Baix Llobregat, Maribel Pons, va manifestar “l’alarmant augment” de casos de violència masclista en parelles adolescents. De fet, l’Ajuntament ha alertat que les dones ateses pel CIRD són cada vegada més joves.

 

585 denúncies a la comarca
en el segon trimestre de l’any

Segons el darrer informe de violència contra les dones dels partits judicials del Baix Llobregat, elaborat per l’Observatori del Consell Comarcal i que mostra dades del segon trimestre d’enguany, 568 dones de la comarca van ser víctimes de violència per part de la seva parella. Això es va traduir en 585 denúncies, 57 més respecte del primer trimestre.

L’informe indica que en el 76% dels casos va ser la víctima qui va denunciar els fets, mentre que gairebé el 20% dels processos es van obrir per atestat policial o a través d’un informe de lesions.

Per la seva banda, el nombre d’ordres de protecció disminueix lleugerament respecte del primer trimestre de l’any –una menys, només–, després d’un 2016 en el qual van créixer substancialment. Per origen, al voltant del 75% dels homes denunciats i de les víctimes tenen nacionalitat espanyola.

Tanmateix, es tracta de dades referents a processos judicials que no reflecteixen la realitat de moltes dones que no denuncien les seves parelles per por. I és que, de fet, de cada 100 dones víctimes, 11 decideixen no declarar durant el procediment judicial.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram