L’habitatge i l’atur, dos dels principals problemes segons l’informe del Consell Comarcal. Foto: Arxiu

Les xifres macroeconòmiques dels darrers mesos indiquen que la situació econòmica general tendeix cap a una millora. No obstant això, el dia a dia a nivell de carrer no lliga, de vegades, amb els imputs optimistes que arriben des de dalt. Un exemple és que al Baix Llobregat, durant l’any passat, es van resoldre cada dia de mitjana quatre execucions hipotecàries –1.267 en total–, o que el 44% dels aturats a la comarca no van rebre cap tipus prestació.

Aquestes són algunes de les dades de l’Informe del Seguiment de la Crisi 2014, publicat fa pocs dies pel Consell Comarcal. Aquest informe analitza els efectes de la crisi durant l’any passat a la comarca a través de l’activitat judicial i indicadors socioeconòmics com ara la taxa d’atur o les prestacions per desocupació, entre altres.

Sobre la qüestió de l’habitatge, no s’ha de confondre ‘execució hipotecària’ –tot i que se sol fer per facilitar-ne la comprensió– amb ‘desnonament’, ja que aquest segon procediment s’inicia quan hi ha un impagament d’un contracte d’arrendament o lloguer, mentre que el primer és un procés que afecta un deutor que no paga una hipoteca.

Segons l’informe, el Baix “és la comarca catalana que ha registrat un augment més gran de les execucions hipotecàries en els darrers dos anys”. Només durant l’any passat –considerat “l’any de la recuperació” per alguns– el Baix Llobregat va registrar un increment del 14% de les execucions hipotecàries, les quals van afectar 1,6 de cada 1.000 habitants, un índex d’incidència en la població superior al de la mitjana catalana –que és de l’1,3–.

ATURATS SENSE COBERTURA
L’altra dada preocupant és que el 43,8% de les persones apuntades a l’atur a la comarca no van rebre cap prestació per desocupació. Aquesta xifra és superior a la del Barcelonès, que és del 42,2%.

Si s’analitzen aquestes xifres detalladament, Begues és el municipi del Baix on el percentatge de població desocupada sense cap tipus de cobertura va ser més baix –inferior al 35%–. A la resta de municipis, aquest percentatge va oscil·lar majoritàriament entre el 40 i 45%.

Gairebé la meitat dels aturats de Cornellà, sense prestació

Les dades de l’informe sobre la crisi a Cornellà indiquen que entre el 40 i el 45% dels aturats no van rebre cap tipus de cobertura per desocupació.

Tot i així, enguany va començar amb un lleuger descens de l’atur a la ciutat. El gener hi havia 7.106 aturats, una xifra que ha anant disminuint fins a arribar als 6.554 del mes passat. Ara per ara, però, la taxa d’atur a la ciutat és de les més altes de la comarca (14,9%), només superada per Martorell (15,9%), Esparreguera (15,7) i Sant Boi (15,4).

A més, Cornellà és el partit judicial de la comarca –el qual només inclou aquesta ciutat– on les execucions hipotecàries van afectar més persones l’any passat. Durant el 2014 hi va haver 197 execucions hipotecàries, les quals van afectar 2,3 persones de cada 1.000 habitants, una estadística superior a la del partit judicial de Gavà –que inclou Gavà, Castelldefels, Viladecans i Begues–, amb 2; al de Martorell –el qual abasta tots els municipis del Baix Nord–; el Prat –només aquesta ciutat– o Esplugues –al qual pertanyen Esplugues i Sant Just–, tots tres amb 1,4, i sis mil·lèsimes superior a la de la comarca (1,6).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram