Estopa Creu Sant Jordi

Els germans Muñoz porten 20 anys a sobre dels escenari. Foto: Albert Segura/ACN

El Govern de la Generalitat ha distingit amb la Creu de Sant Jordi 2022 una vintena de personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han ajudat a preservar la identitat catalana o s’han destacat en el pla cívic i cultural. Entre els guardonats hi ha el grup cornellanenc Estopa, que fa més de dues dècades que és a sobre dels escenaris posant la banda sonora a la metròpoli.

Segons el Govern, els germans Muñoz són “un referent” per a diverses generacions de catalans. A més, recorda que és el grup català “que més discos ha venut”. La Generalitat també destaca la “popularitat de les seves cançons” i en reivindica l’arrelament d’aquests “amb la quotidianitat”.

L’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi se celebrarà l’11 de juliol a les set de la tarda al Teatre Monumental de Mataró. Allà hi seran, a més dels Estopa, els altres premiats d’enguany, com ara l’actriu Carme Elías, el pallasso Tortell Poltrona, l’esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma, la Fundació Gran Teatre del Liceu i la Fundació Hipra, a més de l’activista social Fàtima Ahmed, la professora Mari Carme Cardó, el pagès santboià Lluís Parés i el sociolingüista Miquel Strubell.

Pel que fa a les entitats, han estat guardonades l’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova, pel seu 50è aniversari; el Círcol de Reu, l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius, la Societat Cultural i Esportiva la Lira o el Teatre Joventut la Faràndula, pels seus 75 anys de trajectòria.

Dues dècades de música

Recentment, els germans Muñoz, Estopa, celebraven el 22è aniversari del seu primer disc. Aquell octubre del 1999 cançons com Tu calorro, Como Camarón o La raja de tu falda van entrar a formar part de la “banda sonora de l’extraradi”, tal com va certificar el periodista musical Nando Cruz en una conversa amb Línia Cornellà.

Aquells dos joves de Sant Ildefons que van aprendre a tocar la guitarra amb l’Emilio, de la mítica La Banda Trapera del Río, i que sentien cantar el Junco des d’una finestra d’un dels impersonals blocs del barri, no han perdut les arrels i continuen visitant Cornellà sempre que poden. Antonio Alvear, de l’Associació de Veïns de Sant Ildefons, els recorda al bar que van regentar els seus pares durant 20 anys, La Española, ubicat a prop de la comissaria de la Policia Nacional. Per la seva banda, Pura Velarde, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns (FAVCO), va destacar fa un temps que Estopa ha “ajudat” a situar Cornellà al mapa i que se’n parli millor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram