La majoria absoluta del PSC impedeix portar la consulta al Ple. Foto: Arxiu

Cornellà ha tornat a ser un escenari hostil per al dret a decidir dels catalans. Com ja va passar l’any passat amb una moció similar, la junta de portaveus del consistori, en una reunió del passat 19 de setembre, va rebutjar que la moció en suport a la consulta del 9N –que tants altres municipis catalans estan debatent i aprovant– arribés ni tan sols al Ple del dia 25 de setembre. Segons Jordi Rosell, portaveu de CiU, que va presentar la moció, “el que s’està aprovant de manera extraordinària a tots els ajuntaments catalans, a Cornellà l’alcalde Balmón no deixa ni debatre-ho en un Ple ordinari”.

Les crítiques a aquesta negativa també han vingut del grup municipal d’ICV-EUiA, que tot i no haver presentat la moció conjuntament amb CiU li hauria donat suport en cas que hagués arribat al Ple. El seu portaveu, Arnau Funes, lamenta que “malauradament el PSC a Cornellà ha tornat a imposar la seva majoria absoluta per evitar al Ple un debat que està avui al carrer”, i recorda que al mes de març sí que es va poder debatre sobre l’adhesió a la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat.

Fonts municipals consultades per Línia Cornellà s’han basat en el ja famós article 133 del Reglament Orgànic Municipal (ROM), que estableix que “no es poden presentar mocions sobre assumptes que excedeixin de la competència municipal”, per tal de justificar la decisió presa a la junta de portaveus.

Sobre la polèmica també s’ha volgut pronunciar l’assemblea local de l’ANC, que en un comunicat ha criticat l’actitud “inacceptablement autoritària” de l’alcalde Balmón, del qual afirma que té l’obligació “d’escoltar la veu de la ciutadania i no pas impedir la seva manifestació”, tot abandonant “les sortides i els silencis autoritaristes”.

FALTA DE CONSENS?
A diferència de molts altres municipis catalans, a Cornellà la moció a favor de la consulta del 9N no ha estat presentada de manera conjunta per ICV-EUiA i CiU. Segons els ecosocialistes cornellanencs, la moció “es va presentar sense el consens de la Taula pel Dret a Decidir local” –un ens format per diverses entitats i partits polítics favorables a la celebració d’una consulta per decidir el futur de Catalunya–, un fet, indiquen, que li va “treure el ressò mediàtic suficient”.

Sobre aquesta qüestió, el portaveu de CiU expressa a Línia Cornellà que “la moció és la mateixa que la presentada a 874 municipis de tot el país, i no té sentit presentar-ne una de diferent en moments d’unitat”.

En declaracions a aquesta publicació, el portaveu d’ICV-EUiA, Arnau Funes, explica que “hagués estat coherent que la Taula, de manera conjunta i acordada, hagués demanat un Ple extraordinari per parlar sobre la consulta, i no s’ha fet perquè CiU l’ha presentada de manera individual”. Tot i així, Funes entén la decisió de la formació convergent de tirar endavant, encara que alerta que “amb actuacions com aquesta posem les coses molt fàcils a l’alcalde Balmón”. Per altra banda, Funes també alerta que hi ha un “cert desinterès de la Taula” per portar al Ple municipal mocions com aquesta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram