L’Acord Social recull un total de 90 propostes. Foto: Ajuntament

El consens a l’hora de renovar l’Acord Social sembla no haver estat tan gran com s’havia dit en un principi. Tant el principal partit de l’oposició, Cornellà en Comú (CeC), com el PP han decidit no secundar-lo per diferents motius. A més, tot i que el nombre d’entitats que el firmen és superior al del passat acord –40–, estan encara molt lluny de les més de 300 que hi ha registrades al directori del web municipal.

Des de CeC lamenten que no hi hagi hagut cap tipus de reunió o espai de debat amb les entitats, ciutadania o partits. “Tot es redueix a un text base elaborat pel govern” i a una “ronda d’aportacions per correu electrònic”. En aquest sentit, des de la formació lila respecten les entitats que han signat el document, tot i que creuen que s’haurien d’haver convocat totes, cosa que “no s’ha fet”. Des del govern municipal, tanmateix, no ho veuen de la mateixa manera. “Tothom ha pogut fer propostes”, destaca a Línia Cornellà la tinent d’alcalde d’Innovació Urbana i Presidència, Emília Briones. Sobre la participació total, Briones també es mostra clara: “Qui hi volia participar, hi ha participat”. 

Per altra banda, des de CeC consideren que gran part de les propostes de l’acord “són massa genèriques” i que no s’ha fet cap tipus d’avaluació “seriosa” de l’Acord Social anterior, bona part de les propostes del qual, asseguren, “no s’han dut a terme”. Per tot plegat, CeC està presentant un pla de rescat alternatiu consistent en 50 propostes que han de servir de punt de partida per treballar-les i debatre-les amb el teixit social i associatiu local. “Segurament el 80% de les seves propostes són les mateixes que les de l’Acord Social”, afirma al respecte Briones.

La voluntat de CeC és presentar el pla alternatiu als barris. De fet, la primera parada va ser el passat dia 22 a La Rectoria, de la mà de la regidora municipal María José Ruiz, i de l’exdiputada de la CUP Isabel Vallet.

UN ACORD “DE RESISTÈNCIA”
Des de l’espectre ideològic oposat del Ple tampoc es veu amb bons ulls el nou Acord Social. El portaveu del PP, Daniel Serrano, explica a aquesta publicació que el govern municipal “fa una diagnosi incorrecta de la situació”, ja que, a parer seu, s’ha presentat un Acord Social “de resistència econòmica”, durant una fase que ell considera “d’expansió”. “Els ciutadans no han de subsistir del pressupost públic, han de poder viure de la seva feina”, argumenta Serrano, que també critica que el govern municipal es va posar en contacte amb ells per treballar sobre una base d’acord ja feta, la qual està més basada en “propaganda” que no pas en la “realitat”.

Sobre aquesta qüestió, Briones replica que el PP, “la dreta”, potser veu “brots verds, però la realitat és molt diferent”.

Per últim, una altra de les crítiques que han coincidit a fer tant CeC com PP ha estat en allò relacionat amb el salari mínim de 1.071,40 euros que vol impulsar el govern de Balmón i que contempla l’Acord Social. Des de CeC destaquen que el text només diu que “s’estudiarà” la proposta, mentre que el PP recorda que el consistori encara no sap si el podrà aplicar, ja que està a l’espera d’un dictamen de la Generalitat. “Hem consultat al Govern a veure què en pensa, però nosaltres ja ho apliquem on podem”, puntualitza Briones.

D’aquí a quatre anys sabrem si l’acord ha funcionat o no.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram