Solanas Marginedas Ucraïna

Marginedas i Solana a Cornellà. Foto: CCF

El periodista Marc Marginedas i l’exsecretari general de l’OTAN, Javier Solana, van ser els convidats d’una nova sessió del Cornellà Creació Fòrum, que va tenir lloc divendres passat. En aquesta ocasió, els dos conferenciants van reflexionar i debatre sobre la guerra a Ucraïna i el paper de Rússia en la geopolítica internacional.

“Putin mai va considerar a Ucraïna com un país, i ara estem sent testimonis d’una guerra que sembla que es perllongarà”, va assegurar Marginedas. En aquesta línia, Solanas va recordar que Ucraïna no ha estat el primer país atacat pel president rus, Vladímir Putin, ja que el 2008 va mantenir una guerra amb Georgia.

Tanmateix, els dos conferenciants van col·locar l’origen de l’actual conflicte en el passat i en el paper de Rússia després de la caiguda de la Unió Soviètica el 1991. Aleshores, va rememorar Solana, Ucraïna va emergir com una potència nuclear. Tot i això, per desnuclearitzar-se el 1994 els ucraïnesos van acceptar a canvi la protecció del Regne Unit, els EUA, França, la Xina i la mateixa Rússia, que ara ha trencat aquest acord, tal com va recordar Solana.

El final de la guerra

Preguntats sobre l’horitzó final de la guerra, ni Marginedas ni Solana van atrevir-se a fer prediccions, més enllà d’explicar que Putin tenia previst un conflicte curt, “de dues setmanes màxim”, que acabaria amb el nomenament d’un president d’Ucraïna afí a Putin. Sigui com sigui, tots dos confien que tard o d’hora arribi un armistici, tot i que Marginedas va expressar la seva desconfiança envers les intencions d’un Putin que, segons va dir, té interessos perquè el conflicte es cronifiqui. “Rússia està governada per un president mogut pel ressentiment”, va apuntar el periodista.

Per la seva banda, Solana va recordar que es corre el risc que hi hagi dues globalitzacions, la d’Occident i la de la Xina, un altre dels actors d’aquesta partida geoestratègica, i va lamentar que no s’estan entomant els grans desafiaments globals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram