Acosta Sala Cornellà Creació

Acosta i Sala debaten sobre la intel·ligència artificial. Foto: Cornellà Creació Fòrum

La darrera edició del Cornellà Creació Fòrum va tenir lloc divendres a l’Auditori, amb la presència de la filòsofa i humanista digital, Liliana Acosta, així com del periodista d’El Periódico Agustí Sala, cap de la secció d’economia del rotatiu. Tots dos van protagonitzar un cara a cara sobre la intel·ligència artificial i la disrupció ètica que planteja en alguns àmbits, davant de desenes d’empresaris, directius i institucions relacionades. Els ponents van ser presentats per Bisila Bokoko, CEO de BBES, una agència de desenvolupament empresarial dels EUA dedicada a obrir nous mercats internacionals per a empreses.

Pel que fa al debat, Acosta va recordar que les noves tecnologies s’han creat “per ajudar”, i que el problema autèntic és que “tot avança molt ràpidament”. “És important entendre que els riscos ètics principals de la intel·ligència artificial es plantegen en la presa de decisions”, va afegir l’experta, que va aconsellar decidir les decisions que poden quedar en mans de la IA i quines les han de continuar prenent els éssers humans.

“Com demanem a la IA ètica, quan nosaltres mateixos moltes vegades no som ètics?”, es va preguntar la filòsofa. En aquesta línia es va expressar Sala, que va introduir en el debat la necessitat d’una regulació “perquè sempre hi haurà qui faci servir la IA amb dubtosa finalitat”. Acosta, al seu torn, va recordar que la pandèmia va provocar un sotrac en la legislació de tot aquest àmbit, i que l’arribada del CahtGPT el novembre del 2022 “ja escapa de tota legislació”. “És molt difícil legislar quan els propis amis no saben cap a on evolucionarà el sistema”, va alertar.

Per acabar, Sala va voler preguntar Acosta si “cal humanitzar el robot o robotitzar l’humà”. La filòsofa va contestar, sense dubtes, que “cal humanitzar l’humà”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram