aigua AMB

La roda de premsa es va celebrar a la ciutat. Foto: Gemma Sánchez/ACN

Una desena d’entitats socials i ambientals, entre elles Aigua és Vida, Ecologistes en Acció, SOS Baix Llobregat i Aliança contra la Pobresa Energètica, exigeixen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que faciliti als ajuntaments la municipalització de l’aigua per “democratitzar-ne” la seva gestió. Ho han fet aquest matí en una roda de premsa celebrada davant del Museu de les Aigües.

El col·lectiu retreu al govern metropolità que estigui “obstaculitzant” la municipalització a ajuntaments com Ripollet i sosté que la gestió pública permetria abaratir la factura als consumidors. Alhora, els activistes fan una crida a les administracions per frenar possibles increments del rebut, ja que temen que les mesures contra la sequera repercutiran en l’import que hauran de pagar les llars pel consum d’aigua. Aquestes propostes formen part d’un recull de 43 mesures que les entitats han enviat als grups polítics amb representació a l’AMB.

Mesura de pressió

L’objectiu d’aquestes entitats és que els partits amb aspiració a ser a l’AMB el pròxim mandat es comprometin a fer canvis a la gestió de l’aigua per pal·liar els efectes de la sequera amb el mínim perjudici pels consumidors domèstics.

El moviment assegura que una de les “principals problemàtiques” que hi ha en la gestió de l’aigua és la seva “opacitat”, fet que atribueixen al model mixt i externalitzat actual, en el qual Agbar és l’operadora principal i l’AMB és l’administració competent, per sobre del que decideixin els ajuntaments. Les entitats reclamen que els consistoris puguin tirar endavant la municipalització de l’aigua “perquè això permetria introduir la ciutadania en els plans de gestió”, ha assenyalat el membre d’Aigua és Vida i d’Enginyers Sense Fronteres Dante Maschio.

Els activistes també han demanat a l’AMB que aturi tots els nous projectes urbanístics previstos a la metròpoli els pròxims anys perquè els preocupa haver d’afrontar noves construccions “quan la població actual no té suficient aigua per abastir-se”. Per acabar, les entitats també han fet propostes per millorar la qualitat de l’aigua del Llobregat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram