Estopa Creu Sant Jordi

Els germans Estopa recullen la Creu de Sant Jordi. Foto: Jordi Pujolar/ACN

Els germans cornellanencs Estopa van recollir ahir a la nit la Creu de Sant Jordi que els ha atorgat la Generalitat per ser “uns referents” per a diverses generacions de catalans. No debades, són el grup català que més discos ha venut.

La cerimònia es va celebrar a Mataró i va estar marcada per les crides a construir una Catalunya diversa i acollidora. En aquesta línia es va moure el discurs dels germans Muñoz, Estopa, que en recollir la seva Creu de Sant Jordi van fer un al·legat per una Catalunya “solidària amb els més febles, oberta, igualitària, plural, mestissa i cosmopolita”. “Una autèntica terra d’acollida que sigui un exemple a tot el món”, van afegir els Estopa, en un discurs fet en català.

Per altra banda, els dos cornellanencs van voler homenatjar el col·lectiu de sanitaris. “Es deixen la pell per salvar-nos”, van reivindicar. En aquest sentit, els germans Estopa van fer un al·legat a favor de la sanitat pública. “És el més sagrat que tenim”, van dir, alhora que demanaven que es cuidés “de tots, independentment que es tinguin calés o no”.

“Debats estèrils”

A més, els Estopa van reivindicar la figura dels docents i van fer una crida per recuperar l’esperit crític de la ciutadania. “Hi ha una minoria que ens vol ignorants, que no ens qüestionem res, que està interessada que ens enxarxem en debats estèrils que no condueixen a millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”, van expressar. També van destacar el paper de les persones que treballen per deixar un futur “digne, ecològic i democràtic” a les generacions futures.

Amb tot, els germans Muñoz van tancar el seu discurs amb un “Visca Cornellà, visca el Baix Llobregat i visca Catalunya”.

També una altra de les guardonades, l’activista social Fàtima Ahmed, va posar en valor l’estima de Catalunya per la seva pròpia diversitat i la “lluita incansable” del teixit social per transformar barris i ciutats amb l’objectiu d’erradicar “discriminacions”. Ahmed va agrair el reconeixement de la paritat i la diversitat territorial en els guardons d’aquest 2022 i reclama per al futur el reconeixement de les “diversitats en majúscules”.

“El país el fem entre tots, cadascú des del seu àmbit i el seu territori”, va exclamar la titular de Cultura, Natàlia Garriga. La consellera es va referir als guardonats com a exemples als quals “cal seguir” perquè fan més gran la societat catalana. Una reivindicació constant de la diversitat i pluralitat que va tenir  el seu colofó en el discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

“Nació d’elecció”

En aquest sentit, Aragonès va explicar que Catalunya és una “nació d’elecció” que no mira els orígens, sinó cap a un futur “obert al món”. Per al president, aquesta diversitat és un “llegat” que cal consolidar. “L’energia” del país, explica el president, radica en la seva gent i en “l’excel·lència” de persones i entitats com els guardonats en els seus diferents àmbits: “Són l’orgull de Catalunya”, va subratllar.

A més dels Estopa o Fàtima Ahmed, el lliurament de les Creus de Sant Jordi 2022 ha reconegut la tasca d’una vintena de personalitats i una desena d’entitats, entre els quals destaquen noms com l’actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l’esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma o la Fundació Gran Teatre del Liceu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram