El govern local accedeix a debatre sobre el ROM. Foto: Ajuntament

El Reglament Orgànic Municipal (ROM) ha estat un dels principals cavalls de batalla de l’oposició pel que fa a la participació en la vida política de la ciutat en els últims anys. En diverses ocasions en els últims anys, el govern del PSC ha esgrimit aquest reglament per impedir que entressin mocions al Ple sobre temes que no tenien una relació directa amb l’administració de la ciutat, gairebé sempre relacionades amb el procés sobiranista. Aquesta és una de les cares de la qüestió del ROM, tot i que no l’única.

Ara el govern socialista en minoria ha accedit a debatre canvis en el reglament. El mes passat va reunir-se amb els grups de l’oposició per explicar la seva proposta i es va obrir un termini per enviar-ne de noves que va finalitzar el passat 11 de novembre. En general, les modificacions que han posat sobre la taula els partits van en la línia de fomentar la participació de les entitats i de la ciutadania en la vida política de la ciutat, sobretot en el Ple municipal. Unes propostes que es recolliran i seran debatudes per tal d’elaborar un esborrany que s’elevi al Ple per a la seva aprovació.

Entre algunes de les principals propostes hi ha la creació d’assemblees de barri, tal com suggereix Cornella En Comú (CeC), així com la possibilitat que qualsevol assistent a un Ple tingui dret a fer precs i preguntes. Unes idees que es mouen en la línia de les propostes que ha registrat ICV-EUiA, que, entre altres, vol “augmentar les possibilitats de participació dels ciutadans a les sessions plenàries”, així com ERC, que vol que al Ple “s’hi pugui parlar de tot”.

Pel que fa a la llengua, la proposta del PSC contempla una històrica reclamació de C’s perquè les intervencions al Ple quedin registrades en la llengua que s’hagin fet, sigui català o castellà. El PP ja ha donat el seu vistiplau a la proposta, mentre que altres partits com CeC o ERC no ho veuen de la mateixa manera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram