Acord AMB

D’esquerra a dreta: Oriol López (ERC), Antonio Balmón (PSC), Isidre Sierra (Junts) i Lluís Mijoler (comuns). Foto: AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) no és una institució com la resta. Mentre que en ajuntaments o diputacions l’entesa no sempre és fàcil de veure, a l’organisme metropolità s’ha instal·lat, ja des de fa temps, la cultura del pacte, encara que sigui entre formacions que en altres llocs no es poden ni veure.

Aquest dimarts, el PSC, Junts per Catalunya, els comuns i ERC han arribat a un acord per al govern de l’AMB per al mandat 2023-2027. La nova Junta de Govern, per tant, estarà formada per 17 membres i tindrà nou integrants del PSC, 3 de Junts, 3 dels comuns i 2 d’ERC. Així ho han formalitzat Antonio Balmón (PSC), Isidre Sierra (Junts), Lluís Mijoler (comuns) i Oriol López (ERC).

Entre els càrrecs més destacats, el PSC ostentarà la presidència i la vicepresidència executiva. Tal com donava a conèixer divendres passat l’alcalde de Cornellà i vicepresident executiu en funcions, Antonio Balmón, qui ocuparà la presidència serà l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

L’acord en termes generals

Es tracta d’un acord programàtic que, segons l’AMB, té “un important contingut social”, ja que s’hi prioritza “la lluita contra les desigualtats socials i a favor de l’equitat de gènere”. En aquest sentit, l’AMB intentarà garantir “l’accés universal a l’habitatge digne, continuant les polítiques de construcció d’habitatge assequible”.

Així mateix, l’organisme assenyala que el pacte també ha de servir per vertebrar el territori, amb el desenvolupament de nous projectes. D’aquesta manera, es volen integrar millor els municipis a través de les grans vies de comunicació amb les quals compta el territori, sempre en el marc del nou Pla director urbanístic metropolità (PDUM).

A més, l’acord també té com a objectiu la preservació i gestió de les infraestructures verdes metropolitanes. En línies similars, es contempla teixir estratègies per reduir la contaminació atmosfèrica i acústica i millorar la regeneració d’aigua i l’aprofitament d’aigües freàtiques per “garantir els recursos hídrics en el futur”.

Finalment, l’acord planteja continuar invertint en mobilitat i redactar el nou Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU 2025-2030), en el qual s’inclourà, entre altres, la progressiva renovació i ampliació de la flota de transport públic, la potenciació de mitjans de transport sostenibles i mesures com les zones de baixes emissions (ZBE).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram