La II República va ser una època de gran creativitat culinària. Foto: MHC

El museu del Palau Mercader acull una exposició que repassa les receptes tradicionals catalanes que es feien abans de la Guerra Civil, una època que es considera de gran creativitat i que el conflicte armat va estroncar. Produïda pel Museu d’Història de Catalunya i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, la mostra Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència centra l’atenció en “un moment singular i brillant” de la història gastronòmica.

És el moment de la Segona República, la primera meitat dels anys trenta, que, segons l’organització, va representar “una embranzida de creativitat i modernització de la societat i de la cultura catalanes”. Des d’Ignasi Domènech, i el seu llibre La Teca (1924) als tallers de cuina del Professor Rondissoni de l’Institut de Cultura de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison, passant per les revistes Menage o Claror, l’exposició fa un repàs dels grans chefs del moment, sense oblidar les primeres passes de la cuina vegetariana del Doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, publicades a la revista naturista Pentalfa, les iniciatives del sector de l’hostaleria com els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune, El Saló Rosa, etcètera, o la gran campanya La batalla de l’ou, promoguda per la Generalitat de Catalunya l’any 1937 per fer front a l’escassetat d’aquest producte de primera necessitat.

Els responsables de l’exposició asseguren que si ara els cuines catalans són reconeguts internacionalment, és perquè beuen d’aquesta tradició, “desconeguda per la majoria” però cabdal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram