Cornellà Creació

Cacho i Toharia a sobre de l’escenari del Cornellà Creació Fòrum. Foto: CCF

La dotzena temporada del Cornellà Creació Fòrum ha arrencat amb un debat d’actualitat com és la crisi climàtica. Els dos ponents que van exposar divendres passat les seves tesis van ser els divulgadors Manuel Toharia i Javier Cacho, que van fer entendre els presents totes les arestes de l’emergència climàtica.

La principal conclusió de Toharia i Cacho és que encara no és massa tard per revertir els efectes de l’escalfament global. “L’apocalipsi no és tan a prop com diuen, però viurem cada vegada pitjor si no actuem ja, sent més sostenibles”, va expressar Toharia, que va posar de manifest que el nostre actual ritme de vida “té un cost sobre el medi ambient”. “Aquestes conseqüències ens han de preocupar”, va afegir.

En aquesta línia, Cacho va assenyalar que el consum d’energia en els últims cent anys “s’ha multiplicat per més de 20” i que, per aquesta raó, cal un “canvi urgent” en les formes d’actuar.

Abaixar el ritme

Amb tot, els dos divulgadors van posar de manifest que els canvis en el clima han estat una constant en el planeta. De fet, els ponents van coincidir en opinar que no hi ha un únic responsable de la situació, però que a la base de tot plegat hi ha el desfermat consum de fonts d’energia no renovables i molt contaminants. “La desforestació per aconseguir noves terres per a la producció d’aliments o farratge impedeix el normal funcionament dels ecosistemes naturals”, va afegir Cacho en aquest sentit.

Per tot plegat, tant Toharia com Cacho consideren que cal abaixar el ritme de consum d’energies no renovables, “la font de tota una sèrie de mals”, va afirmar Toharia. A més, els ponents van oferir xifres sobre el consum d’energia de l’últim segle; si a principis del segle passat el consum de carbó suposava el 90% del consum energètic global, aquesta xifra només ha abaixat fins al 80% actualment -sumant-hi el petroli-. Pel que fa al debat de les noves energies com la fusió termonuclear o la geotèrmia, els dos experts van reconèixer que no hi ha solucions definitives, però sí de parcials i possibles.

Per acabar, els dos divulgadors van posar el focus en els residus marins, el consum d’aliments d’origen animal o l’amenaça sobre les selves tropicals. “És preocupant l’excessiu predomini de l’economia sobre l’ecologia”, va lamentar Cacho.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram