Una de les reunions de la comissió editora. Foto: Utopia

“El que ve de baix cap a dalt és el que realment transforma”. Qui subscriu aquestes paraules és Francesc Castellana, president de la Fundació Utopia, en referència al nou projecte que ha posat en marxa l’entitat. Es tracta d’un documental sobre les lluites obreres dels anys 70 del segle passat al Baix Llobregat, El Cinturón Rojo, que vol rescatar de l’oblit totes aquelles persones i moviments polítics que, tot i les diferències ideològiques que poguessin tenir, els unia un sol objectiu: acabar amb la dictadura franquista.

“El documental vol ser un testimoni de la gent senzilla d’aleshores”, explica Castellana. Una gent, tanmateix, que “amb la seva senzillesa feia coses extraordinàries”, afegeix. Castellana posa molt d’èmfasi en l’acció col·lectiva, d’aquí que aquest projecte intenti ser un relat “coral”, amb testimonis que formen part avui dia del teixit associatiu i polític del Baix Llobregat. En concret, el documental recollirà les experiències i els records de 30 persones, fonts de primera mà d’una època que va marcar a foc el nom de ‘cinturó vermell’ a la comarca. Tot i així, el documental vol defugir del típic “relat èpic”. En aquest sentit, Castellana assegura que “és un exercici de memòria activa, més que no pas d’històrica”.

UN ENEMIC COMÚ
Castellana fa una repassada a la història recent del Baix Llobregat, una comarca que ha patit canvis importants en mig segle. “Vam passar del pastoreig a la indústria de cop”, recorda el president d’Utopia, una realitat que ha forjat una identitat baixllobregatina molt característica.

En aquesta història, la lluita antifranquista va ser l’element comú que va unir col·lectius molt diversos. “Hi havia comunistes, grups cristians i joves activistes i transgressors”, evoca Castellana.

Sigui com sigui, el documental intentarà conformar un relat “transversal” com la realitat d’aleshores, “sense protagonismes individuals”. Tindrà una durada d’una hora i s’estrenarà de cara a la tardor, tot i que des d’Utopia no tenen pressa, ja que el finançament del projecte es fa mitjançant micromecenatge.

BUSQUEN DONACIONS
Els impulsors del documental, una comissió editora formada per diferents persones relacionades amb l’antifranquisme a la comarca –molts dels quals participen en el film–, s’han marcat una quantitat per elaborar el documental: 35.232,20 euros. Es poden fer aportacions de 25 i 50 euros, i patrocinis d’entre 1.000 i 3.000 euros.

De moment, segons Castellana, ja han recaptat uns 5.000 euros en les darreres setmanes, cosa que els fa ser optimistes per assolir la quantitat volguda.

La preparació i inici de l’enregistrament del documental va arrencar al juny i s’allargarà fins a la tardor, tot i que es completarà a mesura que es consolidi el seu finançament.

És difícil no trobar algun paral·lelisme amb la situació política i econòmica actual, tot i que els responsables del documental en defugen. “El Cinturón Rojo vol demostrar com persones normals que s’uneixen poden aconseguir coses extraordinàries”, conclou Castellana. Una idea, tanmateix, que segueix estant vigent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram