Situació actual del Canal de la Infanta al seu pas per Cornellà. Foto: L’Avenç

Actualment moltes persones hi veuen un esvoranc o un abocador, però tot i que ara se li dóna aquest últim ús, es tracta d’un element clau per entendre la història comarcal. Estem parlant del Canal de la Infanta, una infraestructura de rec que es va començar a construir el 1817 i que ara per ara està majoritàriament en desús. Tant, que el seu tram a Cornellà està en un estat “lamentable”, segons lamenta Ignasi Doñate, president de l’Avenç, una entitat que promou el patrimoni i la història locals.

L’estat d’aquesta infraestructura tant important antigament ja va ser tema de debat al municipi fa uns anys. De fet, el 2012 es va aprovar una moció per rehabilitar-la i estudiar la possibilitat de fer un passeig al llarg del seu recorregut per la ciutat. “Fins ara no s’ha fet res de res”, lamenta Doñate.

Tot i així, està previst que en els pròxims dies hi hagi una reunió entre l’Avenç i tècnics del consistori per abordar la problemàtica. Malgrat que encara no hi ha res definit, des del consistori han volgut deixar clara la seva voluntat de “diàleg” per recuperar el canal.

“No té el valor artístic d’altres edificis, però és un testimoni històric per entendre l’expansió agrària a la comarca, un precedent del Parc Agrari”, assegura Doñate, que recorda que Cornellà, a diferència de la veïna l’Hospitalet –on hi va haver un important moviment ciutadà a favor de rehabilitar el seu tram de canal–, “conserva més tros de la infraestructura”. En aquest sentit, emplaça tothom que ho vulgui comprovar a anar a dalt de tot de la Rambla Solanes, a Almeda, on encara es pot veure una part de la història de la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram