Les mascaretes confeccionades per l’Antonia Pérez i la seva neta, Àgata Sánchez, impulsora de la iniciativa. Foto: Àgata Sánchez

Desenes de cornellanenques s’han unit per aportar el seu granet de sorra a la lluita contra el coronavirus. Veïnes i veïns s’han posat d’acord per cosir mascaretes i tota mena de material de protecció per a personal mèdic, treballadors i treballadores de residències i tots aquells sectors essencials que ho necessitessin.

Per organitzar-se i, a la vegada, mantenir el confinament i seguir les indicacions del govern per frenar la Covid-19, les cosidores s’han autoorganitzat a través de grups de WhatsApp i de les xarxes socials.

Una de les primeres a fer-ho va ser l’Àgata Sánchez, que va fer una crida a través de Twitter després de veure per la televisió que veïns i veïnes d’altres municipis estaven cosint mascaretes a casa seva.

AJUDA MOLT NECESSÀRIA
L’Àgata explica a Línia Cornellà que qui primer es va posar en contacte amb ella per interessar-se per la iniciativa van ser les professionals de la residència geriàtrica Teresa Duran, que li van agrair molt el gest, ja que fins aquell moment, eren les mateixes treballadores les que s’havien de fabricar les seves pròpies mascaretes quan arribaven a casa després de treballar al centre.

Des de la residència li van proporcionar la roba. Per això, les primeres mascaretes les van fer amb roba de llençols. Per a l’Àgata, un dels moments més impactants va ser quan va anar a recollir la roba. “El primer dia no les vaig veure”, relata. “Vaig deixar el carro i elles l’omplien”, afegeix, i acaba detallant que aquestes eren les mesures que prenien per evitar tenir contacte amb ningú i que el virus entrés a la residència.

CRIDA EFECTIVA
Després de la primera crida, diverses veïnes del bloc de l’Àgata i la seva àvia es van sumar a la iniciativa. Fins a setze persones van contactar amb elles després de veure els anuncis que l’Àgata també havia penjat per les botigues i comerços del barri.

Entre totes van arribar a cosir 700 mascaretes que, un cop fetes, l’Ajuntament va recollir i va esterilitzar. L’Àgata explica que això els va facilitar molt la feina, estalviant-se una de les tasques més feixugues com és l’esterilització, ja que per eliminar qualsevol virus cal netejar-les a 60 graus de temperatura i després planxar-les, també a alta temperatura.

Després de les iniciatives veïnals, l’Ajuntament es va sumar a aquesta feina coordinant els diferents equips, dividits per barris, i recollint el material de protecció ja fet.

AJUDA EMPRESARIAL
A banda de les veïnes i veïns a títol personal, diverses empreses també s’han sumat a aquesta iniciativa solidària. Companyies com Novetats Marsans, Tejidos Sánchez o Fomento de Construcciones y Contratas han donat productes i materials per fer les mascaretes, com per exemple roba o gomes elàstiques.

Qui també va donar material va ser l’empresa Rubí Robinhat, fabricant de barrets de quiròfan i altres materials, que va proporcionar un material similar al plàstic. Aquest producte es posa entre les teles de roba que formen la mascareta perquè aquesta eviti totalment la transmissió de fluids i eviti qualsevol contagi.

Un cop fetes i esterilitzades, l’Ajuntament va empaquetar individualment les 2.000 mascaretes elaborades pel centenar de voluntàries i voluntaris i les va repartir entre els professionals de la sanitat, les treballadores de residències i les de sectors oberts al públic com la venda o el transport.

Per la seva banda, l’Àgata i la seva àvia continuen fent mascaretes de manera solidària, ara per als infants, perquè també surtin al carrer ben protegits.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram