Serenos Cornellà

Una parella de serenos durant la seva ronda. Foto: Ajuntament

Estan a mig camí entre els educadors cívics i els antics serenos, que guardaven els carrers -i a vegades les claus de les cases- durant les nits dècades enrere. Així i tot, l’Ajuntament ha triat batejar els integrants del nou Servei d’Observació Nocturna (SON) com els serenos de la ciutat. Són un equip de set persones -quatre homes i tres dones- de més de 45 anys i en situació d’atur que han estat contractades a través d’un pla d’educació i han rebut formació específica per portar a terme la seva tasca.

L’objectiu d’aquest nou servei és principalment vetllar per la tranquil·litat i millorar la sensació de seguretat durant les nits. El servei té perspectiva de gènere, pel que fa als recursos de protecció que desplega al carrer, pensant sobretot en les dones. Per tot plegat, els serenos, degudament identificats i visibles, recorren els carrers a peu per parelles de dilluns a diumenge, en diversos torns d’11 de la nit a sis de la matinada. De moment el servei només es presta a Sant Ildefons i la Gavarra.

El cap de la Guàrdia Urbana, Segundo Poblador, ha explicat que també hi haurà un servei a demanda per acompanyar puntualment a gent que s’hagi de desplaçar de nit i que li faci por anar sola. Aquests serveis s’hauran de sol·licitar amb antelació per tal que es puguin incloure en la planificació diària de l’equip de sernos.

L’alcalde, Antonio Balmón, ha destacat que de nit i matinada les incidències a la via pública “són mínimes”, però que amb aquest servei és vol millorar en determinades situacions que es poden donar i enviar un missatge clar: que el consistori no permetrà la degradació de la via pública.

Pioners a la comarca

Es tracta d’un servei pioner al Baix Llobregat i que està coordinat amb Protecció Civil i els cossos policials de Mossos i Guàrdia Urbana, a qui han de trucar quan detectin alguna incidència o conflicte. A més, aquest equip té la missió de vetllar del mobiliari urbà i comunicar si hi ha desperfectes, comprovar que els comerços estan ben tancats per evitar robatoris, advertir de la presència de persones sense sostre sobretot en època de fred, acompanyar de manera puntual a veïns com ara gent gran desorientada o persones amb discapacitat. En paral·lel, els serenos porten a terme tasques d’acompanyament i atenció a persones que ho demanin, sempre que facin una sol·licitud prèvia i sigui en els dos barris en els quals es desenvolupa, de moment, aquest projecte.

Una de les persones contractades és la Pilar Romero, de 58 anys, auxiliar administrativa de formació que feia anys que estava a l’atur. Explica que per qüestions personals va haver deixar de treballar i que quan es va voler reincorporar al mercat laboral va comprovar que la seva edat “era una barrera i un problema”. S’ha mostrat molt “agraïda” per la oportunitat que li ofereixen i apunta que ara els toca demostrar que ho poden fer bé.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram