La ciutat ha impulsat mesures contra la pobresa energètica. Foto: Arxiu

Després d’una tardor i un inici d’hivern més aviat càlid, les baixes temperatures han arribat i, paral·lelament, algunes famílies de la ciutat amb dificultats no podran escalfar degudament els seus habitatges. La pobresa energètica és un terme relativament nou però que forma part d’una problemàtica que ve de lluny. “És una altra de les cares de la desigualtat, com els desnonaments”, explica a Línia Cornellà Pura Velarde, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns (FAVCOO).

Aquesta és una problemàtica que està en boca de tots però de la qual no se’n sap l’impacte real. Per tal de mitigar els seus efectes, l’Ajuntament ha anunciat una sèrie de mesures i una partida econòmica per abordar la qüestió i sensibilitzar la ciutadania. De fet, el consistori ha rebut una ajuda plurianual d’uns 280.000 euros de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que serviran per ajudar les famílies en perill de patir pobresa energètica. En aquest sentit, els serveis socials del consistori faran el seguiment i seleccionarà els casos susceptibles de rebre ajudes, que es concretaran en assessoraments tarifaris i en el condicionament de la llar mitjançant petites reformes.

“Aquestes accions estan bé, però han de ser una sortida temporal, no la solució”, afirma Velarde, que apunta cap a la “pressió a les companyies elèctriques” com el camí a seguir per evitar “els abusos” que cometen i el “poder” que tenen sobre els governs.

“El consistori no fa més que acollir-se a la Llei 24/2015 d’emergència habitacional”, recorda, per la seva banda, Víctor González, activista de la PAH de Cornellà, tot i que reconeix que els serveis socials “estan fent la seva tasca”. De totes maneres, González critica la “política comunicativa del consistori” envers la PAH local, la qual descriu com a “nul·la”.

REFORMES PER ESTALVIAR
En una problemàtica com aquesta, les petites accions poden marcar la diferència. “A través d’un assessorament tarifari correcte, es poden arribar a estalviar 200 euros en factures”, assegura Aniol Esquerra, co-responsable de projectes d’Ecoserveis, una entitat sense ànim de lucre dedicada a promoure l’eficiència energètica.

L’associació col·labora amb el consistori en la lluita contra la pobresa energètica. A més d’assessorar els ciutadans, s’encarrega d’aconsellar sobre “petites reformes a les cases” –com ara l’aïllament de les finestres–, les quals, “per només 60 euros” –que surten dels ajuts esmentats–, ajuden a reduir l’import facturat. A més, gràcies a aquestes accions també es disminueixen les emissions de CO2 –segons el govern municipal, entre el 2005 i el 2012 van reduir-se en un 26%–. I és que a Cornellà, el 40% tenen el seu origen en el consum elèctric dels habitatges.

FEINA CONJUNTA
Una altra de les accions impulsades per l’Ajuntament, en col·laboració amb Ecoserveis, va ser el Cros Popular del maig passat, on els quilòmetres recorreguts pels participants es van convertir en KWh de consum elèctric per valor de 21.720 euros per a les famílies amb dificultats per satisfer els pagaments. També en aquesta línia, fa un any es va constituir l’Aliança Cívica contra la pobresa, una taula formada per diferents agents locals que té un programa de mesures per combatre les desigualtats a la ciutat, entre les quals hi ha actuacions per intentar pal·liar la pobresa energètica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram