Una imatge d’arxiu d’una marxa comarcal d’anys anteriors. Foto: Daniel Martínez

“Quan una dona que ja pateix violència conviu 24 hores amb el maltractador, això fa despuntar la violència física”, explica Rocío García, tinent d’alcalde d’Igualtat. Això és el que va passar durant el confinament, quan el Centre d’Informació i Recursos de les Dones (CIRD) va atendre 62 casos de violència masclista entre el 13 de març i el 29 de juny. El doble dels que va rebre durant el mateix període de l’any passat.

García constata que “la tensió que es podia produir en les relacions de masclisme o violència s’ha incrementat” amb una situació tan extrema com va ser el confinament. A més, la prohibició de sortir al carrer “va fer difícil la fugida de les dones” del seu agressor, que “no podien escapar-se a fer una trucada” als serveis socials o a la policia per denunciar la situació que estaven patint.

QUE NO COMENCI
Però com recorda la regidora, “en el cicle de la violència hi ha tot un camí que acaba arribant a la violència física”, però que comença molt abans. Petits gestos o situacions quotidianes com un comentari sobre la roba que porta la dona, controlar-li el telèfon o retreure-li amb qui parla al carrer.

Fets que s’han normalitzat en la societat patriarcal en què vivim i que sovint s’emmarquen com a “part de la relació i de l’enamorament” però que, com remarca García, “així comença el cicle de la violència, que acaba desembocant en violència física”.

I afegeix: “per això és important que la gent pugui detectar quins són els detalls que demostren aquesta situació al principi” per evitar que s’arribi a l’extrem en què l’home agredeix físicament la dona.

POSAR-SE LES ULLERES LILES
Aquesta és la voluntat de la campanya que impulsa aquest any l’Ajuntament pel 25 de novembre, el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Sota el lema, ‘Cornellà posa la lupa contra la violència masclista’, la iniciativa pretén que tots els ciutadans facin una revisió del seu  comportament.

“Vivim en una societat patriarcal en què hi ha molts elements que són subliminars, que ens els posen sense adonar-nosen”, alerta García.

La regidora d’Igualtat afirma que “estem caminant cap a una societat igualitària, però encara no hi som” i acaba remarcant que “per aprendre quines són accions igualitàries i quines no ens hi hem de fixar, hi  hem de treballar” i posar-no “les ulleres morades”.

CONSCIENCIAR ELS JOVES
La lupa vol ser el símbol per alertar la societat que, encara que puguin semblar petits gestos o fets quotidians, moltes situacions són masclistes o, directament, agressions contra les dones que cal erradicar. Per això s’ha posat en marxa la campanya de conscienciació social que es difondrà a través de les xarxes socials amb vídeos que ajudin a assenyalar i detectar els diferents tipus de violència masclista per tal de poder-los prevenir.

Vídeos elaborats pels estudiants els instituts de la ciutat, ja que l’Ajuntament vol que aquest missatge  arribi especialment als adolescents cornellanencs, per evitar que tinguin comportaments masclistes. Per això es parlarà de ciberviolència, de violència sexual, de micromasclismes  i de violències més subtils però igualment lesives per a les dones.

Però tot i centrar-se en aquest col·lectiu, la lluita contra la violència masclista és transversal, per això també es repartiran 25.000 bosses de pa amb el lema de la campanya a tots els forns de la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram