L’equip de ‘Chavalas’ al Festival de Màlaga. Foto: Alex Zea/Festival de Màlaga/ACN

El públic del Festival de Màlaga va entregar la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula a ‘Chavalas’, que també va rebre el premi Movistar Plus a la millor pel·lícula i el premi ASECAN Ópera Prima. Aquest film és l’estrena de la cornellanenca Carol Rodríguez Colás com a directora d’un llargmetratge. Una pel·lícula que “no és ben bé autobiogràfica”, però que assegura que té “moltes coincidències i molts paral·lelismes” amb la seva vida i amb la de la seva germana Marina, que en firma el guió.

Les dues germanes, que fins als 12 anys van viure al barri de la Gavarra, s’han hagut d’enfrontar als prejudicis de molta gent al saber que són d’una ciutat d’extraradi. De fet, alguns d’aquests barris, diu Rodríguez, “han quedat estigmatitzats” per algunes pel·lícules del cinema quinqui dels 80 o pel cinema social. La directora no nega que “existeixin situacions dures” en aquestes zones, moltes d’elles heretades “per tal com es van construir” els barris, però afegeix que aquesta no ha estat la seva experiència vital. Això, precisament, és el que va portar a les germanes Rodríguez Colás a fer aquesta pel·lícula, que explica el retorn de la protagonista, encarnada per Vicky Luengo, al seu barri i el retrobament amb les amigues de tota la vida, interpretades per Elisabet Casanovas, Carolina Yuste i Ángela Cervantes, després d’haver hagut de posar-se una màscara per entrar al món professional.

I passant de la metàfora a la realitat, les màscares també van ser presents durant la filmació, ja que el projecte va arrencar el març de 2020 i la pandèmia el va aturar en sec. El 15 de juny es va reprendre, però el desig de Rodríguez Colás és “que no es noti” el que es va gravar al principi i el que ja es va fer en pandèmia.

PREESTRENA A CORNELLÀ
‘Chavalas’ és una pel·lícula emotiva i divertida perquè, com reivindica la directora, ja toca que “persones que venim d’aquests barris expliquem les nostres pròpies històries” i proclamant l’orgull de ser de Cornellà, d’extraradi, perquè “gràcies al barri som el que som i ho volem reivindicar”.

Sant Ildefons és un dels escenaris del film i molts veïns i veïnes hi participen com a figurants. Carol Rodríguez Colás diu que la ciutat “està desitjant” veure la pel·lícula i per això estan treballant per poder fer un passi especial de preestrena, adaptat a la situació sanitària del moment. La idea és fer una projecció “a l’aire lliure” abans que arribi als cinemes el 3 de setembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram