La sessió plenària durant la qual es va presentar l’informe. Foto: Ajuntament

Sembla que el problema de l’habitatge s’ha agreujat a la ciutat. Almenys això és el que es desprèn de l’últim informe de la Sindicatura de Greuges de la ciutat, presentat al Ple a principis de mes i que detalla les actuacions de l’oficina –nombre de queixes rebudes, la seva tipologia i la seva tramitació– durant l’any passat.

Si en anteriors informes ja s’alertava que hi havia persones que havien deixat de percebre uns ingressos “fixos” i que tenien “grans dificultats” a l’hora de pagar la hipoteca, ara sembla que aquesta problemàtica ha fet un pas més enllà. “Ara no es tracta de la impossibilitat per assumir el cost de la hipoteca”, explica a Línia Cornellà el Síndic, Joan Barrera, sinó que la disjuntiva actual és “com pagar el lloguer d’un habitacle”.

Aquesta és una de les principals qüestions que destaca Barrera a l’informe. “La crisi en els sectors més vulnerables no ha remés”, recorda, i assenyala que ara mateix “els desnonaments es produeixen per impagament del lloguer d’un pis” o, fins i tot, “del cost d’una habitació”. Barrera també descriu que actualment ha aparegut un “nou perfil” d’afectat: persones “joves” que formen “famílies monoparentals” i que acostumen a ser “dones”. El Síndic explica que aquestes persones són “assalariades”, treballadors que, a causa de la “precarietat laboral”, cobren “sous baixos” amb els quals “no poden satisfer els pagaments bàsics”, explica Barrera. “Abans, tenir una feina amb sou garantia el dia a dia”, fa memòria el síndic, una situació que “ha canviat” en segons quins sectors.

UNA BOLA QUE ES FA GRAN
Tot plegat deriva en altres qüestions, com ara la pobresa energètica. “Una persona garanteix primer les despeses en alimentació quan té dificultats econòmiques”, assegura el Síndic, i això fa que es deixin de satisfer altres pagaments com ara “els subministraments”. En aquest sentit, Barrera considera la llei catalana contra els desnonaments i la pobresa energètica com a “bàsica” per pal·liar la situació, malgrat el possible recurs del govern en funcions del PP al Tribunal Constitucional contra aquesta normativa aprovada pel Parlament.

Una altra de les principals qüestions que es destaquen a la memòria anual de la Sindicatura són les beques menjador. De les dades de l’informe el Síndic extreu que hi ha una “manca de cobertura” per part d’altres administracions en aquest sentit. “És l’Ajuntament qui acaba de cobrir les necessitats de beques menjador que la Generalitat no fa”, afirma Barrera. En aquesta línia, el Síndic demana que es reconegui l’esforç dels consistoris “per satisfer serveis que corresponen a la Generalitat o a altres administracions”, i lamenta que aquests estiguin “infrafinançats”.

PLA D’USOS PER CONVIURE
Barrera també posa èmfasi en un altre tipus de queixes. Es tracta de les vinculades a l’espai públic, en concret a activitats que tenen a veure amb el soroll que generen els locals d’oci i les terrasses. Sobre aquest tema, Barrera recomana l’elaboració d’un Pla d’Usos “a les zones on hi ha una concentració més gran de locals d’oci” que reguli la convivència.

Pel que fa a les dades globals de la memòria, durant l’any passat l’oficina del Síndic va tramitar 188 expedients de queixa, 67 consultes i va promoure set iniciatives d’ofici. Per barris, ha estat a Gavarra i Sant Ildefons on més queixes i consultes hi ha hagut, un fet que segons Barrera respon al fet que són les dues zones “més poblades de Cornellà”, on hi viuen prop del 80% dels seus habitants.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram