Una de les cantades pels presos que s’han celebrat al dejuni. Foto: ANC

El malestar i la indignació per l’empresonament dels Jordis i del Govern de la Generalitat cessat arran de l’aplicació de l’article 155 es canalitzen d’una manera molt especial a la ciutat. I és que l’ANC i Òmnium estan organitzant des del 10 de novembre un dejuni col·lectiu al casal parroquial de Santa Maria per demanar la llibertat dels empresonats i reclamar la restitució de les institucions catalanes.

La protesta es mantindrà fins al 20 de desembre, el dia abans d’unes eleccions que són “una oportunitat per restablir les institucions catalanes”, considera Lluís Junyent, coordinador territorial de l’ANC, en una conversa amb Línia Cornellà. Quaranta dies de dejuni amb regust bíblic que els organitzadors neguen que siguin una vaga de fam o un acte de privació o patiment. De fet, el mateix Junyent, un dels primers a participar-hi, assegura que l’experiència “és molt gratificant i enriquidora” i la recomana a tothom per “netejar el cos i aprendre a valorar allò que és important”.

Les persones que volen participar-hi poden escollir fer-ho un mínim de dos dies i un màxim de set, per evitar riscos. El relleu dels activistes es produeix al voltant de les vuit de la tarda, una hora que aprofiten per fer trobades amb polítics com Joan Tardà i Joan Josep Nuet o sessions de cant amb guitarra. “El dejuni ens posa d’alguna manera al nivell del que estan vivint els empresonats i ajuda a reforçar el sentiment de comunitat”, argumenta Junyent. De moment ja hi han participat una vintena de voluntaris, entre els quals destaca el veí Ricard Prades, que ostenta el rècord del dejuni amb 5 dies només bevent aigua.

Tot plegat, es tracta d’una iniciativa conjunta amb el col·lectiu Fam de Llibertat. Una acció que Junyent voldria que es fes extensiva a altres municipis. “Si se n’engresquessin més, tindria el ressò mundial necessari per fer pressió per alliberar els presos”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram