Un total de 116.000 autònoms s’han inscrit al registre del Govern per demanar una ajuda econòmica a causa de la pandèmia del coronavirus. La Generalitat destinarà una partida de 232 milions d’euros a pagar les subvencions, que seran de 2.000 euros per a cada treballador per compte propi, segons ha detallat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès.

L’ajuda s’abonarà aquest mateix mes de desembre i s’haurà fet efectiva “abans que acabin les vacances de Nadal”, precisa Aragonès. El tràmit per sol·licitar els ajuts es va obrir dilluns 30 de novembre i va acabar el migdia del dilluns 7 de desembre. A diferència de la convocatòria anterior, l’ordre d’arribada de les sol·licituds no atorgava preferència.

23% DEL TOTAL D’AUTÒNOMS
“S’han rebut 116.000 sol·licituds dels autònoms que més han patit l’impacte de la crisi de la Covid-19 i que complien els requisits”, assenyala el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. “Sumant-hi els 10.000 autònoms que ja van rebre la subvenció en la primera convocatòria de novembre, estem parlant de 126.000 sol·licituds d’ajuda, el 23% del total d’autònoms de Catalunya (549.000)”, afegeix El Homrani, que dona alguns detalls d’aquests 116.000 treballadors per compte propi que s’han inscrit al registre del Govern: “El 62,1% dels sol·licitants són homes i el 37,8% dones. I la franja d’edat amb més demanda ha estat la de 26 a 45 anys (un 42,16%), seguida de la de 46 a 55 anys (32,17%)”.

Un 80,3% dels autònoms inscrits provenen del sector serveis, un 9,18% del sector indústria, un 7,26% de la construcció i un 3,25% del sector agrícola. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies celebra que aquesta convocatòria “ha anat bé i sense incidències” i no s’han reproduït els problemes del novembre.

“TOTS ELS QUE HI TENEN DRET”
“Hem treballat per passar d’una ajuda d’emergència a una ajuda que donés cobertura al 100% dels que hi tenen dret, basada en un esquema de caràcter estructural i amb una vocació universal”, subratlla el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que qualifica aquest paquet de mesures “d’urgents i importantíssimes”. “Estan adreçades a un col·lectiu de treballadors i emprenedors que juga un paper fonamental en el nostre sistema productiu i que es troba en un moment de dificultat extrema”, reconeix Aragonès, el qual deixa sobre la taula la possibilitat que aquest tipus d’ajuts es puguin repetir els pròxims mesos, també en altres sectors.

Atès que la presentació del formulari d’inscripció al registre ja tenia els efectes de sol·licitud de l’ajut, els treballadors inscrits no hauran de fer cap altre tràmit addicional per percebre’l.