Sindic Greuges Cornellà

El síndic Joan Barrera, al costat de les banderes, durant la sessió extraordinària al Ple. Foto: Ajuntament

La convivència i la bretxa digital són les dues qüestions que més preocupen al Síndic de Greuges de Cornellà, Joan Barrera, que a principis d’abril va presentar l’informe anual de la sindicatura en una sessió extraordinària del Ple. “Em preocupa, ho dic amb tota serietat”, va expressar Barrera en referència a la convivència ciutadana.

Malgrat que va reconèixer que la ciutadania cornellanenca “es caracteritza per un alt nivell convivencial”, el síndic tem que a la ciutat “avancin propostes que tendeixen a dividir la societat en ciutadans de primera i de segona”. En aquest sentit, Barrera va argumentar que actualment “pugnen per arribar a les institucions propostes que utilitzen els sentiments, les emocions, el desconcert, la incertesa o la frustració per devaluar objectius clars en defensa de drets fonamentals”. “I ja sabem què passa a les ciutats on aquestes propostes hi són presents”, va afegir.

Perspectiva de gènere

Tot i que tothom sabia cap a on apuntava, Barrera no va assenyalar cap partit o líder polític concret. Sí que va posar com a exemple l’ascens de discursos que neguen la violència masclista. “Cal actuar amb perspectiva de gènere”, va assenyalar el síndic. De fet, una formació clarament oposada a les polítiques de gènere com Vox ha augmentat els seus suports a la ciutat els últims anys.

El partit d’ultradreta va aconseguir 800 vots a les municipals del 2019, un 2% del total. Els seus suports a la ciutat, tanmateix, van créixer a les eleccions generals d’aquell mateix any, en les quals va obtenir 3.200 sufragis, mentre que a les catalanes del febrer del 2021 va recollir 2.800 vots a les urnes.

Servei essencial

Un altre dels temes prioritaris per al síndic és la bretxa digital. En aquest sentit, Barrera va alertar que no només afecta la gent gran, sinó que hi ha població en situació de pobresa que també la pateix, com el cas d’un estudiant de la ciutat que no podia seguir les classes a distància per no tenir accés a la xarxa i que consta a l’informe. “L’accés a les xarxes telemàtiques, com passa amb l’aigua, l’electricitat o el gas, s’hauria de considerar un servei essencial amb una garantia de mínims”, va proposar Barrera.

Immigració, habitatge i la llengua: la cara B de l’informe

L’informe del Síndic de Greuges indica que l’oficina va tramitar 253 expedients el 2021. D’aquests, 184 van ser queixes, 61 consultes i vuit iniciatives d’ofici. “La sindicatura és l’última baula per als ciutadans que estan en situació de vulnerabilitat”, va assegurar el síndic, Joan Barrera, durant la presentació de l’informe al Ple.

Un dels col·lectius als quals feia referència Barrera són els estrangers, alguns dels quals viuen a la ciutat sense permís de residència o bé estan “atrapats” en els tràmits administratius de la Llei d’estrangeria. “No els podem invisibilitzar”, va afirmar, alhora que assenyalava que l’administració municipal, és a dir, l’Ajuntament, “juga un paper destacat a l’hora de preservar la seva dignitat”. Relacionat amb això, el síndic va lloar la tasca de l’Àrea d’Acció Social i de l’Oficina de l’Habitatge a l’hora d’ajudar famílies amb dificultats per accedir o mantenir el seu pis.

Barrera també va dedicar unes paraules als refugiats ucraïnesos que arriben a la ciutat fugint de la guerra. I ho va fer per posar sobre la taula les barreres idiomàtiques que afecten no només als ucraïnesos, sinó també a persones procedents d’altres països i que dificulten els tràmits amb l’administració.

Els partits del Ple van acollir amb satisfacció l’informe, tot i que formacions com Ciutadans van demanar indicar la procedència per barris de les queixes, mentre que Podemos va destacar que les actuacions del síndic havien baixat l’últim any.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram