Contenidors Cornellà

Una imatge dels nous contenidors que ha instal·lat l’Ajuntament per impulsar la recollida selectiva. Foto: Ajuntament

Cada cornellanenc genera de mitjana poc més d’un quilogram d’escombraries al dia. Això fa un total de 407,5 quilograms a l’any per habitant. I d’aquesta quantitat de deixalles, només 114,9 kg van a parar als contenidors que toca. En xifres absolutes, un 28,2%. Ni una tercera part. És per aquesta raó que Cornellà és la sisena ciutat de la metròpoli amb pitjor recollida selectiva. De fet, queda lluny de la xifra que va estipular la Unió Europea per al 2020, que era del 50%. Ara mateix, només vuit dels 35 municipis metropolitans aconsegueixen superar aquest llindar, entre ells Sant Just Desvern -tercer amb el 64,16%- o Begues -cinquè amb el 58,66%-. Aquestes són dades del 2021 que ha fet públiques l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) recentment.

La qüestió és que des d’Europa esperen que l’any 2025 els estats membres reciclin el 55% dels residus que produeixen. I en el global de la metròpoli estem encara en el 38,1%. És a dir, que de les 1,47 tones de residus que es van produir l’any passat a l’àrea metropolitana, només 563.892 es van recollir de manera selectiva per poder-los, més tard, reciclar. “El ritme de millora encara és massa lent i caldrà treballar perquè més municipis facin el gran salt endavant”, va assenyalar el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, que va destacar que els municipis que millors resultats presenten són els que individualitzen la recollida de residus, a través de models com ara el porta a porta o els contenidors intel·ligents, ja que el sistema de contenidors oberts al carrer sembla haver arribat al límit de les seves possibilitats.

Nous contenidors

I per tal de millorar els seus resultats, Cornellà ha instal·lat recentment un total de 1.500 contenidors intel·ligents arreu del municipi. L’objectiu d’aquesta mesura és optimitzar la recollida dels residus, a través d’un sistema de tancament electrònic individualitzat.

El sistema és prou senzill. Els usuaris han de prémer un botó i esperar que s’activi una llum verda per obrir el contenidor i introduir-hi les escombraries. Cada contenidor compta amb un sistema d’enreixat per poder facilitar la correcta separació dels residus i evitar que s’introdueixin al lloc incorrecte.

A més, a partir d’aquest estiu s’activarà el tancament electrònic amb targeta per als comerços, i ja de cara a finals de l’any vinent es farà extensiu a tots els habitatges de la ciutat, prèvia campanya informativa i repartiment de targetes personalitzades entre els veïns per poder obrir els contenidors. Una mesura que busca millorar la qualitat de la recollida selectiva i complir amb els objectius que marca la UE.

El nou model de contenidors forma part de la nova contracta de neteja viària i recollida de residus, que suposa una factura anual d’11 milions per a l’Ajuntament i que, entre altres, contempla un servei de recollida porta a porta de mobles.

Cada cornellanenc genera poc més d’un quilogram de residus al dia

Amb tot, aquestes mesures intentaran posar fi a les imatges de contenidors envoltats d’escombraries i racons de la ciutat que s’han convertit en autèntics abocadors. A vegades passa als barris, tot i que més sovint a les zones que envolten els polígons industrials de la ciutat. Darrerament, Línia Cornellà va fer-se ressò dels abocaments il·legals al carrer Silici, a tocar de la Ronda. Tot i que l’Ajuntament va netejar l’espai, no era la primera vegada que presentava aquest aspecte, cosa que va moure a les autoritats municipals a fer un tancament perimetral del solar.

En aquest sentit, una altra zona que sol estar perjudicada per l’abocament d’escombraries és tota la part posterior del camp de l’Espanyol i l’Splau, entre el polígon i la carretera, al llarg de la Carretera del Mig.

Per tot plegat, el consistori ha posat en marxa una campanya per sancionar les persones que deixin escombraries fora del contenidor. Les multes són de 300 euros, i fins ara l’Ajuntament n’ha posat una trentena, 20 de les quals es van interposar un mateix dia que agents de la Guàrdia Urbana van enxampar els incívics cometent la irregularitat. “No acceptarem que una minoria, amb una actitud incívica intolerable, posi en risc la salut pública”, afirma l’alcalde, Antonio Balmón. Sobre aquesta mesura cal destacar que ERC va proposar al Ple d’aquest mes que els sancionats puguin optar entre pagar la multa o bé fer serveis a la comunitat a canvi.

Sigui com sigui, l’AMB avisa que reciclar bé té també un impacte a l’hora de pagar la taxa metropolitana de tractament i disposició de residus (TMTR). I és que els municipis que fan una millor recollida selectiva poden pagar fins a tres vegades menys que els que separen pitjor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram