Manifesta Cornellà

La Caldereria és actualment la seu dels Castellers de Cornellà, on assagen. Foto: Manifesta

“Equilibrar conflictes”. Això és el que destaca del Baix Llobregat la biennal de cultura europea contemporània Manifesta, que enguany celebrarà la seva quinzena edició a Barcelona i la seva àrea metropolitana. El cicle, que tindrà lloc del 8 de setembre al 24 de novembre, té previst organitzar diferents actes culturals en una dotzena de ciutats metropolitanes, entre elles Cornellà.

L’antiga nau industrial de la Caldereria, ubicada al Pedró i actualment un centre cultural, serà una de les seus d’un certamen que destaca el “procés d’innovació constant i sostingut” de la factoria. I no podria haver triat un lloc més adequat, perquè avui dia la Caldereria és la seu dels Castellers de Cornellà: una metàfora d’aquest “equilibri” del qual parla el Manifesta, necessari per harmonitzar passat i present, conflictes i oportunitats, a imatge i semblança dels castells que aixeca la colla, en els quals cal la col·laboració de tothom perquè cadascun dels integrants es mogui a l’uníson i evitar que s’ensorrin.

Harmonia i caos

De cadascun dels territoris metropolitans que allotjaran seus del Manifesta l’organització en destaca una fortalesa. En el cas de la zona del Baix Llobregat i el Delta, la biennal posa èmfasi en la confluència de natura i industrialització que caracteritza la comarca. “Dins d’aquest caos, trobem espai per a l’harmonia i una oportunitat per a la reconciliació”, destaquen del Baix els organitzadors del Manifesta.

Per tot plegat, la biennal convida els visitants a descobrir una zona de la metròpoli “en transformació constant” i a fer-ho “des de l’art i la cultura, posant de manifest la necessitat d’un enfocament sostenible per desenvolupar aquest paisatge metropolità dinàmic”, assenyalen des de l’organització.

Tal com es va anunciar fa unes setmanes, a l’equip del Manifesta hi ha una cornellanenca, Penélope Cañizares, que serà la representant artística de la ciutat a la biennal de la cultura. De moment, el consistori i l’organització del Manifesta estan immersos en visites tècniques a la Caldereria per ultimar els detalls.

Un passat lligat a Siemens

Ubicada al carrer Sevilla, la nau industrial de la Caldereria és tot un exemple de reconversió del passat industrial en un espai per a la difusió de la cultura. Actualment, aquesta nau és propietat municipal i acull activitats culturals, com ara els concerts de les Nits d’Estiu, i és la seu dels castellers, així com el taller d’alguns artistes.

Tot i això, el seu passat es remunta a principis dels anys 10 del segle passat, quan la multinacional alemanya Siemens va construir diverses naus al municipi. Aquest recinte industrial va patir un fort creixement a partir dels anys 60 i 70, fenomen que va comportar la construcció de més naus en aquesta zona. En concret, l’edifici que ara es coneix com la Caldereria es va fer als anys 60 i es va ampliar en la dècada posterior. En total, la fàbrica té una superfície de més de 4.000 metres quadrats.

A més, segons una modificació del Pla General Metropolità (PGM) aprovada al Ple fa un any, l’Ajuntament hi té previst traslladar la seu del cos de la Guàrdia Urbana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram