GC celebrarà un acte de presentació a finals de novembre. Foto: Arxiu

El fenomen ‘Guanyem’ no té fronteres. I és que ja ha nascut ‘Guanyem Cornellà, Crida per la Cornellà de la Gent’ (GC), la candidatura “de ruptura, participativa i constituent” –segons ha pogut saber Línia Cornellà– que s’ha anat configurant durant els últims mesos i que vol presentar-se a les pròximes eleccions municipals a la ciutat. Aquesta candidatura està impulsada actualment per més d’un centenar de cornellanencs i de moment hi donen suport formacions polítiques locals com el Procés Constituent, AE Cornellà (Alternativa d’Esquerres de Cornellà), EQUO i el cercle local de Podem –tot i que l’adhesió d’aquest últim s’ha de ratificar a la seva pròxima assemblea de novembre–.

Aquesta candidatura proposa “un canvi en la forma de govern de l’Ajuntament” per tal de “tornar la paraula a les persones, afavorint la intervenció ciutadana als Plens i a altres mecanismes com ara audiències públiques i referèndums municipals”.

GC ja treballa per celebrar de cara a finals del mes de novembre un acte de presentació i constitució de l’Assemblea Ciutadana, un òrgan “on hi pot participar qualsevol ciutadà”, que elaborarà un programa municipal que “respongui a les necessitats i desitjos de la ciutadania”. Les llistes per formar part de la candidatura “seran obertes” i s’intentarà que siguin “cremallera”, és a dir, amb paritat de sexes. A més, segons indiquen fonts de la candidatura, els seus càrrecs només es podran presentar a dos mandats i no cobraran més de tres vegades el salari mínim.

MESOS DE REUNIONS
Aquesta candidatura és fruit de mesos de reunions i trobades entre diferents forces de la ciutat. En un principi les trobades tenien com a objectiu l’elaboració d’un programa compartit entre diverses formacions cornellanenques d’esquerres, però ha acabat desembocant en la creació d’una candidatura per presentar-se a les municipals. Entre els partits que des d’un inici van participar en aquestes reunions hi ha ICV-EUiA i ERC, dues formacions que han optat, de moment, per no formar part de la candidatura.

“A l’hora de consensuar unes propostes comunes hi va haver molta sintonia”, assegura a aquesta publicació Arnau Funes, portaveu ecosocialista al consistori. “Estàvem disposats a diluir-nos en una candidatura col·lectiva i a cedir el cap de llista a una persona de consens entre les formacions”, assegura Funes. Tot i això, remarca que “a Barcelona tenen una Ada Colau, però a Cornellà no hi ha una persona així i, per tant, enteníem que nosaltres havíem d’encapçalar la llista”, aspecte al qual es van negar les altres formacions, que entenen que el líder “s’ha d’escollir de manera col·lectiva”. Davant d’això, ICV-EUiA ha descartat, per ara, formar part del projecte i, de fet, ja ha iniciat els tràmits per escollir el seu cap de llista “en un procés de primàries” i no “en una assemblea on no saps ben bé qui hi participa”, afegeix Funes.

En el cas d’ERC, els republicans afirmen que “compartim gran part de les mesures que s’han debatut”, segons Raquel Albiol, alcaldable d’ERC a Cornellà, però un dels motius per no formar part de GC és que aquesta candidatura “no té entre els seus punts bàsics la creació d’una república catalana, que per a nosaltres és indispensable”. Tot i així, Albiol assegura que es comprometen “a treballar plegats amb GC” i a incorporar al seu programa “alguna de les mesures que proposa la candidatura”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram