La història, com la moda, és cíclica, cosa que s’ha tornat a demostrar a Cornellà. El PSC d’Antonio Balmón ha superat –de moment– la primera prova de foc del mandat de la mà d’ICV-EUiA. El passat dijous 29 el Ple va aprovar inicialment la seva proposta dels comptes municipals per al 2016 gràcies als vots dels dos regidors ecosocialistes, uns suports necessaris perquè el PSC, ara en minoria respecte a l’oposició, pogués tirar endavant els pressupostos. Tanmateix, aquest suport no ha caigut del cel, ja que els socialistes han hagut d’acceptar les esmenes proposades per la formació ecosocialista.

Entre les esmenes més destacades d’ICV-EUiA hi ha la creació d’una partida de 100.000 euros per garantir el cent per cent de les beques menjador, la creació d’un fons de 80.000 euros per prevenir la pobresa energètica o el compromís per aplicar durant aquest mandat un nou sistema de Tarifació Social, perquè cada família pagui els serveis municipals segons la seva renda. Aquestes mesures, tal com diu el grup ecosocialista, suposen un increment de més de 530.000 euros respecte de la primera proposta del PSC per a polítiques socials.

ELS MOTIUS
Arnau Funes, portaveu d’ICV-EUiA, justifica el vot favorable de la seva formació basant-se en la possible “situació delicada” en què podria quedar la ciutat en cas que els comptes es prorroguessin “per falta de consens”. “Hem trobat una interlocució diferent, després de més de 30 anys d’hegemonia socialista”, assegura Funes, cosa que han aprofitat per “complir amb el mandat que ens van donar els ciutadans: transformar la ciutat des de l’esquerra”. De totes maneres, el portaveu adverteix que estaran “atents” perquè es compleixin les incorporacions realitzades.

UN PRESSUPOST DE 76 MILIONS
La proposta aprovada inicialment –que ara entra en període d’al·legacions fins a l’aprovació definitiva el desembre– contempla un pressupost de 76 milions, un 2,16% superior del de l’any anterior, i un de consolidat de 100 milions que inclou, a més, els comptes de Procornellà i l’Institut de Radiodifusió. La proposta va topar-se, però, amb els vots en contra de Cornellà En comú (CeC), Ciutadans (C’s), PP i ERC.

L’alcalde Balmón va assegurar durant la sessió plenària que aquests comptes “donen resposta a les necessitats de la ciutat” i són fruit del “consens i el treball amb les entitats locals i els òrgans de participació com l’Acord Social o el Consell de Ciutat”. Des del principal grup de l’oposició, CeC, l’òptica és ben diferent, ja que proposen “un procés participatiu” d’elaboració dels pressupostos on siguin “els veïns i les veïnes” els qui defineixin “directament” les prioritats locals. Per la seva banda, a ERC li hauria agradat “una aportació a polítiques socials encara més elevada”, en paraules de la seva portaveu, Raquel Albiol, que també lamenta el poc marge de temps –menys d’un mes– que han tingut per estudiar degudament la proposta del PSC.

Al passat Ple també es van aprovar les ordenances fiscals per a l’any que ve, amb els vots favorables de PSC i ICV-EUiA, l’abstenció d’ERC i el PP i el vot en contra de CeC i C’s. En aquest sentit, tots els impostos, taxes i preus públics municipals es congelaran amb l’objectiu “de no augmentar la pressió fiscal als ciutadans” i “incentivar la inversió”, segons el consistori. Pel que fa a l’IBI, els veïns pagaran el mateix que enguany. Tot i així, C’s va defensar durant la sessió que la pressió fiscal de la ciutadania augmenta, ja que “el tant per cent de gravamen de l’IBI creix un 20%”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram