Dones Cornellà

Una fotografia del recull gràfic. Foto: Arxiu L’Abans/Fons I. Giménez

“Un passeig per la vida i l’evolució de la ciutat els tres primers quarts del segle XX, posant al centre, com a grans protagonistes, les dones de Cornellà”, es pot llegir a la introducció del llibre Dones de Cornellà, testimoni gràfic del passat recent de la localitat, que només recull retrats de figures femenines.

El passat, com el present, no es pot entendre sense la meitat de la població, les dones, sovint les grans oblidades d’una història habitualment protagonitzada i escrita per -i per a- homes, declaren a Línia Cornellà Vicky Martín i Pere Guaita, autors de l’esmentat llibre de fotografies, publicat el mes de febrer.

Cornellà vista per dones

“Hem volgut explicar la història de la ciutat des del punt de vista de les dones i amb aquestes com a protagonistes”, ratifica Martín, que és doctora en Estudis de Gènere, Cultures i Política i té un màster en Treballs, Polítiques Públiques i Recerca Feminista.

“No ha estat una tasca fàcil”, afegeix Martín, perquè segons explica la professora de la Universitat Oberta de Catalunya en matèries d’Igualtat de Gènere la majoria de la població no tenia accés a una càmera fotogràfica i les dones no participaven massa sovint d’esdeveniments o espais públics, on es feien la major part de les fotos.

Alguns d’aquests espais eren els tallers i les fàbriques, com la Siemens o Can Vilumara, on sovint treballaven les dones de les classes populars “en condicions precàries”, apunta Guaita, escriptor i també autor del llibre gràfic Cornellà desaparegut, que reivindica la tasca de la dona en la industrialització i el seu paper “central” en la construcció de l’actual ciutat.

Veïnes com a protagonistes

A través d’una selecció de 200 fotografies, el lector s’endinsa en la vida pública, privada, professional, comunitària i personal de les cornellanenques del segle XX, entre les quals probablement pot reconèixer la seva mare o àvia o alguna veïna que, amb la seva vida, han contribuït a transformar un poble rural en l’actual ciutat metropolitana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram