Chicuelo

Una imatge del documental. Foto: Gramophone Records

“Estar al costat de Chicuelo és aprendre de música i sobretot aprendre de la vida, perquè ell és un gran savi”. Amb aquestes paraules defineix el cineasta Luis Gibert al guitarrista flamenc i compositor Juan Gómez ‘Chicuelo’, sobre el qual acaba d’estrenar un documental que mostra la faceta més íntima del músic. “Vaig quedar meravellat de la seva musicalitat i sensibilitat”, recorda Gibert, en declaracions a l’ACN, a l’hora de parlar del moment en el qual va conèixer Chicuelo. Va ser en el marc del musical Los Tarantos, del qual Gibert era productor. En aquella ocasió, Chicuelo va ser l’encarregat de crear la música del muntatge.

Amb el temps, es va forjar una relació entre tots dos que va impulsar la possibilitat de fer un documental sobre el guitarrista de Cornellà. “Vam gravar amb dues càmeres durant sis dies, deu hores seguides cada dia, seguint a Chicuelo per captar allò que l’ull no pot captar”, assenyala Gibert, que ha dirigit una peça que es va estrenar dimecres dia 14 de desembre al Cinema Maldà de Barcelona i que ha estat produïda per Pep Amores i Morris Films. Camino a Chicuelo vol reflectir la vida i personalitat del guitarrista flamenc més enllà de la música. Per tot plegat, han gravat detalls, “coses imperceptibles” per donar contingut a la trama i apropar d’una forma diferent la feina del guitarrista. “Chicuelo té una gran personalitat, és amic dels seus amics i una persona amb una gran creativitat, sensibilitat i saviesa”, reitera Gibert.

Darrere les càmeres

Aprofitant el concert que Chicuelo va fer a Barcelona l’agost del 2021, el documental segueix el guitarrista i compositor durant els dies previs a l’actuació, creant un viatge emocional tant amb la preparació de l’espectacle com amb les trobades de la gent que ha estat clau per a ell. Gibert aclareix que volia obrir “una finestra a tot el que passava just abans d’organitzar un concert i que un artista pugi a un escenari”.
Amb tot, al documental també apareixen artistes com Sílvia Pérez Cruz, Mayte Martín, Marco Mezquida -amb qui Chicuelo manté una estreta relació artística- i Chano Domínguez, entre altres. L’estrena del documental, a més, coincideix amb la publicació del seu nou disc, Caminos.

Chicuelo: “El flamenc ha arribat a tot el món”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram