cornellà creació

Rodríguez i Araya durant el debat. Foto: CCF

Després d’uns mesos d’aturada a causa de la sisena onada de la covid, que va obligar a suspendre’l de manera indefinida, el Cornellà Creació Fòrum va reprendre la seva activitat divendres passat. Ho va fer per parlar la crisi climàtica, tot i que l’avinentesa bèl·lica a Ucraïna va centrar bona part del debat.

Els convidats a la cita van ser Mònica Araya, assessora en estratègies climàtiques; Mario Rodríguez, exdirector de Greenpeace a Espanya, i Mohan Munasinghe, professor i premi Nobel de la Pau el 2007 pel seu activisme mediambiental que l’ha convertit en un dels líders mundials del desenvolupament sostenible. Munasinghe va participar en la conversa a través d’una videoconferència des de Sri Lanka.

Tots tres van coincidir en opinar que la crisi climàtica és un desafiament per a la humanitat i que cal prendre mesures urgents. Tanmateix, la guerra a Ucraïna va introduir-se al debat, quan Rodríguez va preguntar Araya si creia que el conflicte bèl·lic pot afectar la transició verda cap a una economia sostenible. “Jo realment necessito pensar que ens hauria de portar cap a una transició que trenqui amb la dependència del petroli i el gas rus”, va respondre Araya.

La seva argumentació no va deixar indiferent ningú. “Europa és l’única part del món on hi ha un pacte verd i el món necessita que tiri endavant aquest pacte”, va urgir l’experta.

Una transició igualitària

Per la seva banda, Rodríguez va afegir que la transició “hauria de ser igualitària”. “Si no és una transició justa, no avançarem”, va afegir l’exdirector de Greenpeace, que considera que és “ara” el moment d’actuar. En aquest sentit, va apel·lar a l’actitud individual de cadascú en la lluita per mitigar els efectes de l’escalfament global. “La situació d’emergència climàtica requereix una transició inclusiva cap a un model econòmic que no deixi ningú enrere”, va incidir Rodríguez.

Al seu torn, el professor Munasinghe va insistir en la seva preocupació per l’escletxa social que genera desigualtats. “La preocupació pel clima és comuna i hauria d’unir-nos a escala mundial”, va reblar.

Amb el debat de divendres es va posar fi a l’onzena edició del Cornellà Creació Fòrum. Tanmateix, el pròxim 1 d’abril està previst que arrenqui la dotzena edició d’aquest cicle de conferències. Aquell dia serà el torn de Rose Cartolari, coaching executiva i membre activa del Forbes Coaches Council.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram