Edifici Pisa

L’edifici Pisa és un referent en la sostenibilitat. Foto: José Hevia/EUMiesAward

La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han anunciat les 40 obres finalistes del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2022. Entre les seleccionades n’hi ha cinc de catalanes, i una d’elles és a Cornellà. Es tracta de l’edifici Pisa, ubicat a l’avinguda de la República Argentina del barri de Gavarra i que consta de 85 habitatges de protecció oficial. La promoció va ser impulsada per l’IMPSOL als terrenys de l’antic cinema Pisa i és obra de l’estudi Peris + Toral Arquitectes.

L’edifici destaca per la innovació, atès que està dissenyat per reduir la petjada ecològica i les emissions de CO2. De fet, en la seva construcció es van incorporar materials reciclables i reciclats, com ara una estructura de fusta que compta amb tots els requisits tècnics de seguretat, estabilitat i resistència al foc i als terratrèmols. Els pisos han estat construïts amb perspectiva de gènere, ja que trenquen amb la distribució tradicional d’espais. Sense anar més lluny, els habitatges no compten amb passadissos i ofereixen habitacions més diàfanes i de dimensions similars.

Per tot plegat, no ha estat la primera vegada que aquest edifici ha rebut un reconeixement: l’any passat va guanyar el premi FAD d’opinió.

A més de l’edifici Pisa, a Catalunya hi ha quatre construccions més que opten al premi: la Fabra & Coats, ‘La Borda’, el centre esportiu i l’ordenació interior de l’illa del Turó de la Peira i la recuperació de la Torre de Merola, totes elles a Barcelona.

Aquestes han estat escollides entre més de 532 obres participants. Les cinc finalistes s’anunciaran el 16 de febrer i els guanyadors a mitjans d’abril en un acte a Brussel·les. L’entrega dels guardons serà a principis de maig al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona. Entre els seleccionats també hi ha el projecte ‘Second Home Offices in Holland Park’, ubicat a Londres i realitzat per l’estudi Selgacano de Madrid.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram