Pintades reivindicatives a les parets de l’Escola Massana reclamant l’obertura de tallers fora d’hores lectives. Foto: Masscara

Tot feia preveure que el curs 2020-2021 seria estrany per la Covid-19. Malgrat això, segons denuncia l’alumnat de l’Escola Massana, el que ha succeït al Centre d’Art i Disseny del Raval ha traspassat tots els límit.

Les tensions van començar ben d’hora quan a finals de setembre va esclatar un conflicte laboral entre la direcció de la Massana i el professorat després d’anunciar-se una retallada d’hores dels docents. Aquella disputa es va resoldre amb la intermediació sindical i de l’Ajuntament. Alguns professors no van ser renovats i la resta va decidir repartir-se les hores perquè tothom tingués feina. Però si a l’inici va ser el professorat, després va venir el torn de l’alumnat. La reivindicació docent es va solucionar en poques setmanes; la dels estudiants fa mesos que cueja sense resoldre’s.

Resumint, l’alumnat denuncia que durant tot l’any l’Escola Massana ha funcionat a mig gas. Els tallers per als futurs artistes no estan oberts fora de l’horari lectiu com en anys anteriors, alguns espais de trobada han estat clausurats fins fa poques setmanes, moltes classes s’han hagut de suspendre per la manca de professorat que estava de baixa i mai s’han recuperat, moltes assignatures d’art s’han fet de forma telemàtica i no tenien la durada promesa i així, segons els alumnes, un llarg etcètera. “No hi ha ganes que el centre funcioni i, si tot va malament, no és per la pandèmia”, diu l’Agustí (nom fictici per protegir la seva identitat), un alumne que cursa quart de grau i que pertany al col·lectiu reivindicatiu Masscara. De fet, segons denuncia, el centre va començar el curs amb retard perquè la direcció estava elaborant un pla anti Covid que els alumnes encara estan “esperant veure”.

“Ens sentim totalment estafats”, explica el jove. Val a dir que cada curs de grau a la Massana té un preu al voltant dels 6.700 euros, que en cap cas s’han retornat. Només es va oferir fragmentar en quatre terminis el pagament en lloc de tres, mentre que en altres centres com l’Institut del Teatre el curs es pot pagar en vuit terminis.

EL CONFLICTE DELS TALLERS
Si hi ha quelcom que ha fet esclatar la ràbia dels joves és la dificultat per poder accedir als tallers fora de l’horari lectiu. “Totes les escoles d’art de Barcelona permeten que els seus alumnes vagin al taller fora d’hores. És el que s’anomenen tallers oberts, on un professor obre l’espai, o tallers autogestionats, en els quals són els alumnes qui sota la seva responsabilitat fan ús de l’espai de creació”, explica un altre alumne, en aquest cas de cicle. “D’una escola d’art es pressuposa que sigui un espai de creació, i sense tallers autogestionats no hi ha art”, apunta.

“Abans aquesta tasca la feien els becaris i aquest és un dels punts forts que l’escola ofereix al web”, explica l’Agustí. “Amb tot, aquest any no hi ha hagut ningú als tallers”, detalla.

Durant tot el curs, els alumnes han intentat dialogar amb la direcció de la Massana per comprendre el motiu pel qual els tallers no estan oberts fora d’horari de classe o és quasi impossible accedir-hi. “Ens tracten com nens petits… Se’ns ha dit de tot: que no hi havia professors per obrir-los, que mancaven diners perquè el consorci havia fet retallades…”, denuncia l’estudiant de cicle. Línia Ciutat Vella ha preguntat a la direcció del centre per aquestes qüestions i la resposta obtinguda és la següent: “Els alumnes sí que poden anar als tallers fora de l’horari lectiu sempre que un docent els acompanyi”. Tanmateix, els alumnes afirmen que la direcció imposa condicions draconianes per accedir als tallers. “La realitat és que no volen obrir-los… Des de fa temps l’objectiu és acabar amb els tallers autogestionats”, denuncia l’estudiant de cicle.

Per la seva banda, el Consorci d’Educació de Barcelona desmenteix algunes de les explicacions rebudes pels estudiants i nega que s’hagin produït retallades. “No hi ha hagut cap retallada de l’aportació de l’administració”, diuen des de l’ens. Així, el pressupost de 2021 ha estat de 2,53 milions d’euros, mentre que el de l’any anterior era de 2,86 milions, però el de 2019 era de 2,48. La reducció d’enguany cal imputar-la a “la part corresponent a les aportacions dels alumnes (matrícules) a conseqüència de la reducció del seu nombre”, assenyala el consorci.

Sigui com sigui, el cert és que hi ha indignació entre l’alumnat de la Massana. “És una escola morta, com un tanatori”, sentencia l’Agustí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram