Imatge de la trobada de Raval Resistim. Foto: Twitter (@AsbleaRaval)

Un grup de veïns del Raval s’han organitzat per plantar cara a la realitat immobiliària que viu el barri. És per això que han creat la campanya Raval Resistim, de la qual es va celebrar la primera reunió el 19 de març a l’Àgora Juan Andrés Benítez, el solar okupat del carrer Aurora. Hi van assistir uns cinquanta veïns.

La campanya se centra en la lluita contra els desnonaments i l’assetjament immobiliari que, denuncien, pateixen alguns veïns. De fet, al barri es poden veure des de fa dies cartells on es llegeix el missatge ‘Stop Desnonaments’, al mateix temps que s’ha habilitat un número de telèfon per tal que qualsevol veí pugui denunciar un desnonament o assetjament immobiliari.

Un dels casos que Raval Resistim ha denunciat amb més intensitat és el del bloc de pisos del número 13 del carrer Lancaster. La regidora Gala Pin va denunciar el passat 20 de març, a través de la seva pàgina de Facebook, que el Districte va rebre un avís dels veïns alertant-los que l’empresa propietària del bloc, MK Premium, havia entrat a fer obres “il·legals” tot i haver-hi veïns a dins. Posteriorment, el Districte va ordenar que s’aturessin les obres. En paral·lel, els veïns dels números 7, 9 i 11 del mateix carrer també han denunciat pressions de les empreses propietàries dels blocs.

Per la seva banda, l’administrador d’MK Premium, Daniel Leiva, va defensar en declaracions a TV3 l’actuació de l’empresa: “Les obres eren legals perquè teníem un permís per col·locar unes portes antiokupes”. Leiva també va assegurar que una de les famílies que queda al bloc “no paga el lloguer des de fa vuit mesos tot i que han rebut tres notificacions per burofax”.

La situació viscuda al carrer Lancaster no és única. Al número 6 del carrer de Sant Bartomeu 17 famílies estan pendents de les intencions d’una societat d’un inversor estranger que ha comprat la finca i que ja ha fet ofertes econòmiques als veïns perquè marxin dels seus pisos.

EL GÒTIC
De la mateixa manera que al Raval els veïns s’han començat a organitzar, el Gòtic viu un procés similar. De fet, Raval Resistim ha nascut en coordinació amb Resistim al Gòtic, una plataforma que també denuncia “l’especulació i l’assetjament immobiliari al nostre barri”. Un dels casos que han denunciat és el d’un veí que va haver de marxar del seu pis del carrer del Correu Vell.

Per intentar revertir aquestes situacions, l’Ajuntament ha anunciat que el pla de barris al Raval Sud i al Gòtic Sud té com a objectiu defensar “el dret a viure al barri en condicions dignes i assequibles”. El projecte planteja subvencions per a la rehabilitació amb clàusules antigentrificació, subvencions per a les finques de màxima complexitat i alta vulnerabilitat i incentius a les mesures per combatre el so que incloguin les rehabilitacions. En paral·lel, també s’impulsarà la transformació de l’antiga fàbrica de Can Seixanta en nous habitatges públics i equipaments, es rehabilitarà El Borsí, que acollirà la biblioteca Andreu Nin, i s’apostarà perquè el Moll de la Fusta sigui un espai amb més presència veïnal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram