Façana Gimnàs Sant Pau

El Gimnàs Social Sant Pau es va “salvar” l’estiu passat. Foto: Blanca Blay/ACN

El Gimnàs Social Sant Pau va començar l’estiu passat un nou capítol després d’anys de lluita per evitar el desnonament i garantir la continuïtat del projecte. Tot feia pensar que el que vindria després de la compra del solar seria una etapa dolça i tranquil·la, però no ha estat així. La mala maror entre un grup de treballadors i la nova direcció ha anat creixent els últims mesos i, a mitjans de novembre, va desencadenar una crisi interna, marcada per l’acomiadament d’una treballadora i, alhora, delegada sindical de la CGT.

Segons la directora del gimnàs, Lara Cáceres, que va substituir Ernest Morera el mes de juny, van fer fora aquesta dona perquè una altra treballadora l’havia denunciat als Mossos per una “agressió”. La treballadora acomiadada, que va preferir mantenir l’anonimat, negava l’acusació i assegurava que ni ella ni la seva advocada havien rebut ni vist cap denúncia. Davant del que considerava un acomiadament injustificat, va decidir denunciar per assetjament laboral la cooperativa que gestiona el gimnàs des de fa pocs mesos.

Els treballadors afiliats a la CGT –eren tres d’una plantilla d’onze persones– van crear un compte de Twitter per denunciar la seva situació. Més enllà de l’acomiadament, que titllaven de “repressió sindical”, es queixaven de les condicions laborals. La treballadora a qui van fer fora recordava que, després de la compra de l’espai, la nova directiva s’havia compromès a retornar als treballadors els diners que havien pagat per treballar com a autònoms –una condició que havien acceptat excepcionalment durant la pandèmia–. També s’havia compromès a apujar-los el sou base i a deixar-los entrar a la cooperativa. Tal com va explicar la representant de CGT, no havien complert cap d’aquests compromisos –no escrits, matisa–.

Si bé Cáceres acceptava les reivindicacions, va dir que no es podien “comprometre a res” fins que no signessin el nou contracte amb l’Ajuntament, ja que l’actual venç el 31 de desembre. Per últim, l’exdirector de l’espai, Ernest Morera, va afirmar que “el Sant Pau es va salvar amb la lluita de moltes entitats i les dues parts han de fer un esforç per arribar a una solució”.

Demanda de dimissió

La tensió entre la nova directiva i part de la plantilla va continuar creixent durant la setmana del passat 22 de novembre. Els treballadors afiliats a la CGT –llavors eren dos d’un total d’onze, després que la representant del sindicat al centre fos acomiadada– van posar en marxa una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org per demanar la dimissió de Cáceres. El passat 25 de novembre ja l’havien signat més d’un centenar de persones.

“Demanen la meva dimissió, però es queixen de coses que ja hi eren abans que jo arribés”, va dir Cáceres, que recordava que el primer que havia fet com a directora va ser demanar una auditoria i defensava que les condicions dels treballadors havien millorat des que hi era. A més, confessava que no s’havia plantejat dimitir perquè sentia que tenia la “confiança” de companys, entitats i administració.

En aquest sentit, recalcava que qui gestiona el gimnàs és una cooperativa i que“funciona per assemblees”. “Si els socis em demanen que em retiri, m’ho hauré de plantejar, però mentrestant, no”, va concloure.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram