L’estàtua de Colom data del 1888. Foto: Arxiu

El Ple de l’Ajuntament va rebutjar el passat divendres 30 de setembre la proposta de la CUP-Capgirem Barcelona que demanava la retirada de l’estàtua de Colom. PSC, CiU, C’s i PP hi van votar en contra, mentre que Barcelona en Comú i ERC es van abstenir.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va defensar que el seu govern vol apostar per potenciar la memòria anticolonial però va afegir que això no ha de significar que es retiri l’estàtua de Colom. Al mateix temps, Pisarello va apuntar que no està descartat col·locar alguna placa al costat de l’estàtua que incorpori una “reflexió colonial”.

La proposta de la CUP, feta uns dies abans de la celebració del Ple, va aixecar força polseguera entre l’oposició. El regidor de CiU Joaquim Forn va assegurar que es donaria “un missatge de certa frivolitat si la principal preocupació és l’estàtua de Colom”, mentre que des de Ciutadans es va qualificar de “ridícula i absurda” la iniciativa. El PP, a través del seu cap de files, Alberto Fernández Díaz, va anar una mica més enllà i va assegurar que a la CUP “només li falta demanar la reconversió de l’estàtua de Colom per una de Kim Jong-un assenyalant Ítaca”. Per la seva banda, des d’ERC van apostar per fer “un estudi històric de la iconografia que acompanya la base del monument de Colom”.

MILLORAR LA IL·LUMINACIÓ
El debat generat per la proposta de la CUP també va provocar la intervenció de l’associació Amics de la Rambla. En una entrevista a BTV ràdio, el seu president, Fermí Villar, va qualificar “d’innecessària” la proposta de la CUP i va voler deixar clar que la Rambla “té moltes altres prioritats”.

A banda de rebutjar la proposta dels cupaires, Villar va explicar que des de l’associació consideren que caldria il·luminar l’estàtua cada vespre, i no només els caps de setmana i festius.

PINTADES
L’estàtua de Colom, tal com va publicar El Periódico, va aparèixer el passat dia 11 amb pintades contra la celebració del Dia de la Hispanitat on es podia llegir “12O, res a celebrar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram