Acte 100 anys Escola Baixeras

Un moment de l’acte de celebració del passat 22 de març. Foto: Ajuntament

No és gens fàcil passar 100 anys sobrevivint a temps de glòria i foscor en una ciutat com Barcelona, la qual cosa fa que un aniversari així s’hagi de celebrar tant sí com no. Així ho va fer el passat dimarts 22 de març l’Escola Baixeras, que ja fa 100 anys que dona classe a nens i nenes del Gòtic des del número 1 del carrer Salvador Aulet. Durant la jornada, es va inaugurar un faristol i es van fer conferències entorn de la seva història.

Es tracta d’una celebració totalment justificada si es té en compte que, des que l’escola va obrir les portes el 1922, ha estat testimoni d’importants canvis socials. Un exemple és quan el 1935 va deixar de ser només un centre de nens i va passar a fer classes a nenes. Un altre, quan, durant la Guerra Civil, es va traslladar al cinema Novedades del carrer Casp perquè mestres i alumnes estiguessin més segurs. I durant els anys cinquanta, a més, va oferir classes complementàries que van ajudar a alumnes a fer-se un lloc en el món laboral.

Després de tot això, van tenir lloc molts altres fets que van acabar convertint-la en l’escola de 210 alumnes que és avui. Un dels trets més destacables és que forma part de la Xarxa d’escoles Històriques de Barcelona (XEHB), on diversos centres uneixen les seves forces per recuperar la memòria històrica de l’educació de Barcelona o conserven el patrimoni educatiu. Perquè, al final, no es pot educar sense recordar d’on es ve.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram