Diners casa

Foto: Pixabay

És hora de passar comptes amb Hisenda. El passat 3 d’abril va arrencar la campanya de la declaració de la Renda d’enguany per als qui volen fer-la online,  el pròxim 7 de maig s’obrirà per als qui vulguin fer-la per telèfon i el 3 de juny per fer-la presencialment. Un dels grans dubtes de cada any és: puc desgravar-me el lloguer que pago mensualment com a despesa?

La resposta és sí, si compleixes una sèrie de requisits, que analitzem a continuació perquè tinguis en compte, si s’escau, desgravar-te el lloguer i aconseguir així un resultat més favorable en la teva declaració.

Els requisits

Hi ha possibilitat que et puguis desgravar fins a dues vegades el lloguer del teu habitatge habitual (amb la deducció estatal i amb l’autonòmica), però has de complir una sèrie de requisits.

Cal tenir en compte, primer, que hi ha una deducció per lloguer en l’àmbit estatal, de la qual només pots gaudir si vas firmar el teu contracte de lloguer abans de l’1 de gener de 2015 i, per tant, ja t’havies deduït anteriorment el lloguer. En cas afirmatiu, podràs desgravar-te un 10,05% d’aquesta despesa, sempre que la teva base imposable en la declaració sigui inferior als 24.107,20 euros.

Però a banda de l’estatal, existeixen les deduccions per lloguer concretes de cada comunitat autònoma. Vegem com funciona la de Catalunya.

A Catalunya pots desgravar-te un 10% del que has gastat en lloguer per al teu habitatge habitual en l’últim any, amb un màxim de 300 euros anuals (600 en la declaració conjunta). Però has de complir algun dels següents requisits:

  • Que la teva base imposable total i d’estalvi, menys el mínim personal i familiar (suma de les caselles [0435] i [0460] menys l’import de la casella [0520] de la declaració) no superi els 20.000€ anuals en la declaració individual o 30.000€ en la conjunta.
  • Que el que hagis pagat de lloguer superi el 10% del teu salari net
  • Tenir 32 anys o menys
  • Haver estat a l’atur 183 dies o més durant el 2021
  • Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65%
  • Ser vidu o vídua i tenir 65 anys o més

En el cas de les famílies nombroses, a més, el màxim a desgravar-se de lloguer passa dels 300 als 600 euros per habitatge.

Catalunya recalca que un mateix habitatge no pot donar lloc a aplicar una deducció superior a 300 euros (o 600 en el cas de famílies nombroses). Per tant, si més d’un contribuent té dret a desgravar-se el lloguer, però d’un mateix habitatge, es dividirà l’import màxim a desgravar.

Com es fa?

En el cas de la deducció de lloguer estatal, cal accedir a l’apartat ‘Deducció per a lloguer de l’habitatge habitual’ en la secció ‘Deduccions generals de la quota’. Un cop dins de l’Annex A.1 (III), aportarem les dades corresponents, inclòs el NIF de l’arrendador, que és la persona que ens està llogant l’habitatge (casella [0715] i l’import total gastat en lloguer l’any passat [casella 0719]. La declaració aplicarà la deducció automàticament.

En el cas de la deducció de lloguer autonòmica, accedirem a la pàgina 46 del nostre esborrany de declaració, concretament a l’Annex B, des de l’apartat ‘Deduccions autonòmiques’. Un cop dins, omplirem les caselles corresponents abans de validar la declaració. Caldrà aportar també el NIF de l’arrendador a l’apartat ‘Informació addicional a la deducció autonòmica per arrendament’ de l’Annex B.8 de la declaració.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram