Aplicacions mòbil

Usuaris d’arreu del món han experimentat problemes de connexió durant hores. Foto: Pixabay

Facebook, WhatsApp i Instagram patien una caiguda global aquest dilluns a la tarda. Usuaris d’arreu del món experimentaven problemes de connexió durant sis hores. La incidència començava minuts abans de les sis de la tarda, sense que la companyia que engloba les tres plataformes fes públic el motiu que estava causant els problemes de connexió. Mentre els usuaris desbordaven Telegram i Twitter, Facebook assenyalava que s’estava “treballant perquè les coses tornin a la normalitat tan aviat com sigui possible” i, de matinada, agraïa la paciència als usuaris.

Les plataformes de Mark Zuckerberg havien patit altres caigudes, que se solucionaven amb rapidesa. Però la d’ahir va ser diferent: la pitjor i més llarga de la història. Amb ella, Facebook es desplomava un 4,89% a la borsa i el magnat de la tecnologia perdia milions d’euros. Segons Forbes, la fortuna de Zuckerberg ha quedat reduïda a 117.000 milions de dòlars després d’aquesta interrupció mundial i de l’escàndol sobre pràctiques dubtoses de la companyia.

L’escàndol precaiguda

Zuckerberg no només ha perdut diners. La caiguda, envoltada de molt misteri, és un nou cop en la reputació de la companyia, després que The Wall Street Journal publiqués que els directius de Facebook saben que les seves plataformes són, en molts casos, nocives per als usuaris, però no actuen perquè prioritzen el benefici empresarial. L’extreballadora de Facebook Frances Haugen s’encarregava de filtrar documents per corroborar-ho al programa de televisió 60 minutes dels Estats Units.

El motiu de la caiguda

Finalment, Facebook ha explicat en un comunicat que hi va haver problemes durant un canvi de configuració dels seus sistemes. Segons la companyia, van quedar afectats sistemes i eines interns de l’empresa, fet que va complicar els intents per resoldre el problema amb rapidesa, com en altres ocasions. Però hi ha certs detalls que no han passat desapercebuts i que fan aquesta caiguda diferent de tota la resta, més enllà del fet que hagi estat la més llarga. Recordem que la fallida afectava també les targetes d’accés dels treballadors de Facebook i els seus telèfons d’empresa, segons el NYT. 

En primer lloc, ha agafat pes la hipòtesi que Facebook va esborrar-se a sí mateix per accident, segons explicava el CEO de Cloudflare, Matthew Prince: “L’explicació més probable és que les rutes d’Internet de l’empresa (BGP) es van retirar per error durant el manteniment”. “Algú ha eliminat grans seccions de l’encaminament”, escrivia a Twitter l’enginyer Bejamin Enfield, segons el qual això significa que no és que Facebook caigués, sinó que una part de Facebook “se’n va anar”.

El domini de Facebook es trobava en venda després de la caiguda

En segon lloc, és important recordar que la misteriosa caiguda era reclamada com un atac per part de comptes d’Anonymous a Twitter, encara que de moment no hi hagi evidències tècniques comprovables respecte a cap de les hipòtesis.

I en tercer lloc, i per acabar d’arrodonir el misteri, és important tenir en compte que, després de la caiguda de les plataformes, el domini de Facebook (www.facebook.com) es trobava disponible i en venda al portal Who Is, on es poden consultar els propietaris de les adreces web i si un domini està disponible per comprar-lo.

Un malson per a Zuckerberg i molts misteris a l’aire, que podrien no resoldre’s mai. De moment, el més important és saber si s’han pogut filtrar dades personals dels usuaris, com ja ha passat en altres ocasions.

S’han filtrat les teves dades?

Davant de qualsevol caiguda d’un sistema o xarxa social de la qual som usuaris, no podem evitar pensar si la privadesa de les nostres dades es pot haver vist compromesa. De moment, segons el comunicat de Facebook, aquesta vegada “no hi ha evidències que les dades dels usuaris s’hagin vist compromeses com a resultat d’aquest temps d’inactivitat”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram