Cànnabis

El COFB espera que l’Agència del Medicament aprovi la regulació aviat. Foto: Pexels

El Congrés dels Diputats ha donat el seu sí definitiu a la regulació i legalització del cànnabis medicinal. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) valora positivament que la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats hagi aprovat l’informe amb la proposta de conclusions i recomanacions sobre aquesta regulació, que dona resposta a una reivindicació que ja s’havia fet anteriorment des del COFB. El col·legi havia constatat, a través de la xarxa de farmàcies comunitàries, que hi havia una demanda social creixent dels usos terapèutics del cànnabis, no sempre coberta pel vademècum del país tot i disposar d’evidència clínica, i advocava per donar respostes sanitàries que garantissin la seguretat dels tractaments en aquest camp.

En el marc d’aquesta regulació, el COFB també celebra que, a banda de les farmàcies hospitalàries, es tingui en compte l’alternativa de les farmàcies comunitàries per a l’elaboració i dispensació de fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis. El farmacèutic, a través de la formulació magistral, pot oferir opcions segures amb principis actius que comptin amb indicació terapèutica aprovada i garantia farmacèutica davant casos que requereixin solucions individualitzades, sempre sota la corresponent prescripció mèdica. Gràcies a la seva capil·laritat i proximitat, les farmàcies comunitàries són la millor via per apropar aquest recurs terapèutic als pacients, diu el col·legi en un comunicat.

Medicaments autoritzats

Els medicaments amb cànnabis autoritzats a Espanya actualment són Sativex, indicat en espasticitat moderada o greu deguda a l’esclerosi múltiple, i Epidyolex, indicat com a tractament  complementari de crisis associades amb la síndrome de Lennox-Gastaut  (SLG) o la síndrome de Dravet (SD) en combinació amb clobazam, per a pacients a partir dels dos anys.

Ara que ja s’ha aprovat la proposta de regulació, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) disposa de sis mesos perquè les recomanacions de l’informe tinguin cabuda en la normativa estatal i siguin viables, permetent la disponibilitat en el mercat farmacèutic d’extractes o preparats estandarditzats del cànnabis. El COFB espera que, un cop entri en vigor, es tradueixi en una major accessibilitat d’un recurs terapèutic amb un gran potencial, de tal forma que l’oferta a través del canal del medicament s’ajusti a les necessitats dels pacients.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram