mantega

La mantega i la margarina són aliments rics en greixos saturats. Foto: Pexels

L’oli d’oliva verge, o verge extra, és la millor opció, i més saludable, perquè té menys greixos saturats que la mantega o la margarina. Tot i tractar-se d’aliments que aporten molts greixos, la mantega i la margarina no són el mateix i, a continuació, t’expliquem les principals diferències.

Mantega

Segons recull l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la mantega és un greix de la llet que s’obté a partir de batre la nata. Poden distingir entre diversos tipus de mantega segons el seu contingut en matèria grassa:

  • La mantega tradicional conté un mínim del 80% de greix.
  • La mantega tres quarts (3/4) redueix el seu contingut de greix al 60-62%.
  • La mantega light té un 30% de greix menys que una mantega normal.
  • La semimantega és de baix contingut greixós (39-41%).

Margarina

L’OCU explica que la margarina s’elabora amb la barreja de greixos animals i vegetals o només amb greixos vegetals. A més, se’ls hi afegeix aromes de mantega i colorants. Segons el contingut de greix que tenen poden diferenciar entre:

  • La margarina tradicional que conté entre un 80 i 90% de greix.
  • La margarina tres quarts (3/4), que té entre el 60 i el 62% de greix.
  • La semimargarina amb un baix contingut de greix (39-41%).

Mantega o margarina?

La millor opció nutricional és l’oli d’oliva verge o verge extra. No obstant això, per a persones sanes els dos greixos per a untar poden ser una bona opció, sempre que la quantitat sigui d’uns 10 grams i es tracti d’un consum ocasional.

D’altra banda, es recomana que les persones amb sobrepès o obesitat consumeixin les versions lights d’aquests productes. Que es tracti d’una versió més lleugera no significa que la quantitat recomanada variï. Així doncs, també es recomana consumir un màxim de 10 grams.

Per la seva part, les persones amb hipertensió s’hauran de decantar per les mantegues o margarines sense sal mentre que si es pateix una malaltia cardiovascular, es recomana consumir margarina.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram