carn vermella

Foto: Freepik

Un article publicat a la revista científica BMJ Oncology confirma les sensacions que circulen des de ja fa temps a l’entorn sanitari. La incidència dels càncers d’aparició primerenca, els que afecten els adults menors de cinquanta anys, està augmentant arreu del món. Segons l’estudi, que ha analitzat les dades de 29 tipus de càncer en 204 països i regions, des dels anys noranta del segle XX se n’han diagnosticat un 79% més de casos. Les taxes més altes corresponen als països occidentals, però la tendència també es manifesta als països d’ingressos baixos i mitjans.

Tot i que l’augment de la població mundial podria haver contribuït a l’increment, o fins i tot l’optimització del cribratge, els investigadors adverteixen que l’augment també pot ser conseqüència dels factors de risc, com un estil de vida poc saludable, patrons alimentaris perillosos o l’exposició a substàncies químiques i radiacions.

Els càncers de tràquea o de pròstata són els que més han augmentat, percentualment, mentre que el de fetge ha seguit el camí a la inversa i s’ha anat reduint des del 1990. El càncer de mama, en canvi, ha crescut prop d’un 28%.

Les claus

  • Les dades científiques revelen que les dietes riques en carn vermella i sal i pobres en fruita i llet són un factor de risc.
  • El consum d’alcohol i el tabaquisme també són factors habituals en els càncers més comuns entre els menors de cinquanta anys.
  • Els investigadors consideren que l’estil de vida és un dels responsables de l’augment de casos des dels anys noranta.
  • Una dieta equilibrada, restringir l’alcohol i el tabac i més activitats a l’aire lliure són les millors recomanacions.
WhatsAppEmailXFacebookTelegram