menjar per emportar

Els restaurants hauran d’oferir la possibilitat que els clients puguin utilitzar els seus propis recipients, Foto: Gerard Vilà/ACN

El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea han arribat a un acord perquè els locals de menjar per emportar permetin que els consumidors portin els seus propis envasos per omplir. L’acord pretén donar continuïtat a la proposta que va fer la Comissió Europea el novembre de 2022 i que tenia com a objectiu principal reduir almenys en un 15% els residus d’embalatge entre 2018 i 2040.

En aquest sentit, els colegisladors també ha establert la prohibició de certs formats de plàstic d’un sol ús de cara al 2030, com per exemple les porcions individuals de salses o sucres a la restauració, productes d’higiene -xampús o gels- als hotels o les bosses de plàstic en els mercats de comestibles a granel.

Reducció del 15% dels residus d’embalatges

En el camí d’arribar a la reducció del 15%, les parts han fixat metes intermèdies per no desviar-se de l’objectiu. D’aquesta manera, s’espera que la UE redueixi els residus derivats de l’embalatge en un 5% el 2030 i un 10% el 2035.

A banda que els restaurants hagin d’oferir la possibilitat que els clients puguin utilitzar els seus propis recipients, també es vol que els distribuïdors finals de begudes i aliments ofereixin almenys un 10% dels seus productes en un format reutilitzable.

En la mateixa línia, el Parlament Europeu ha introduït un nou punt en el text pel qual s’incentivarà els bars i restaurants dels estats membres a servir aigua de l’aixeta -de forma gratuïta o a un cost reduït- en format reutilitzable. Pel que fa al reciclatge, també s’espera que de cara al 2029 almenys un 90% de les ampolles de plàstic d’un sol ús i dels envasos de begudes metàl·lics es recullin de forma separada.

Reducció d’emissions

Les estimacions de la Comissió Europea apunten que la posada en marxa d’aquestes mesures es traduirà en una reducció de gasos d’efectes hivernacle fins al 2030 equivalent a les emissions anuals de Croàcia, mentre que els costos mediambientals es reduiran en 6.400 milions d’euros.

En paral·lel, l’executiu afirma que es crearan fins a 600.000 nous llocs de treball fins al 2030, la majoria en petites i mitjanes empreses d’àmbit local.

L’acord provisional s’enviarà ara als representants dels diferents estats membres i al comitè corresponent del Parlament Europeu perquè s’aprovi i, posteriorment, entri en vigor. Un cop publicat al Diari Oficial de la Unió Europea, la regulació s’aplicarà en un període màxim de 18 mesos.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram